MARIĆ: HDZ BiH i SDA promatrati kao privatne kompanije

Komentirajući ovotjedni posjet Predsjedništva BiH Bruxellesu, politička analitičarka Ivana Marić kazala je za N1 kako joj nije jasno koje to točno probleme iznosimo vani, jer dugo vremena imamo iste probleme. “Čuli smo Bakira Izetbegovića da se vanjska politika formira unutar BiH, sada vidimo da unutarnja pitanja iznosimo vani. Nema mjesta tome u Bruxellesu. Jedino mjesto za razgovor o Izbornom zakonu je Parlament BiH. No, tu nema razgovora, ne razmatraju probleme, vidim da su se svi umiješali u to. Međunarodna zajednica misli da će netko popustiti, prije svega Čović i HDZ BiH, koji su namjerili da svaki Hrvat koji bude izabran bude iz te stranke. To će biti teško unijeti u Izborni zakon, osim ako upišu da je član Predsjedništva Čović, a svaki izabrani član iz HDZ-a BiH“, navodi Marić koja je stava da politički predstavnici u BiH općenito ne žele razgovarati, ne samo o tome, već o svemu. Njezina je ocjena da su ovdađnji političari neozbiljno shvatili pitanje Izbornog zakona, gdje svatko gura svoj prijedlog bez ikakvog kompromisa.

Na pitanje misli li da je raskol u Predsjedništvu BiH pravi ili vještački, Marić je odgovorila da smatra da članovi Predsjedništva BiH ne mogu komunicirati niti vode računa o interesima građana. “Kada mislimo da je prošao jedan sukob, oni otvore novi. Stalno su po dva člana u svađi, nikada se trojica ne svađaju. O tome vode računa“, navela je.

Marić ističe i kako ne razumije građane zašto sve ovo trpe. Prema njezinim riječima, bh. političari naučili su da građani ni na što ne reagiraju. “Shvatili su da mogu raditi što hoće, ispituju granice, tonemo sve dublje a ne reagiramo. Toliko korupcije, toliko su nas pokrali da ne znam kako opstajemo kao država“, kaže sugovornica N1 koja je zapitala je li građanima dovoljno dobro da se ne bune i čega se to plaše. “Nije diktatura, već autocenzura. Mislim da smo lijeni. Sve dok ne reagiramo – ne mislim na revoluciju već na izbore – da gledamo one koji nešto rade, da potičemo na fer ponašanje političara, mi ćemo opet nagraditi one koji nam daju obećanja“, dodaje Marić.

Govoreći o odnosima HDZ-a BiH i SDA, kazala je da ih treba promatrati kao kroz interesne zajednice, privatne kompanije – korporacije. “Jako dobro funkcioniraju kada je zajednički profit u pitanju. Ne bune se za prava građana, kada zagrebete ispod površine, tu su interesi vrha stranke. Građana nema, da ima, osjetili bismo to. Svi problemi koje imamo se mogu riješiti za jedan dan. Mehanizam koordinacije je riješen za jedan dan, a 12 godina smo pričali o njemu. Problemi služe političarima kao dimna zavjesa“, rekla je ova je politička analitičarka  te zaključila da su BiH potrebne promjene, barem jedan mandat da se vladajući rotiraju, jer aktualna vlast nije pokazala mnogo.

error: Content is protected !!