Marinko Šanje: ”Promjene nisu samo moguće, nego i neminovne”

Iz Naše stranke se nadaju da će građanima omogućiti demokratsko pravo da sami biraju gradonačelnika

Marinko Šanje, povjerenik županijske organizacije Naše stranke Mostar, u izjavi za Dnevni list je kazao kako se nada velikoj podršci nevladinih udruga, pa čak i drugih političkih stranaka, pri realizaciji iznesenog prijedloga o uvođenju direktnog izbora gradonačelnika Mostara i Sarajeva.

Naime, Naša stranka je prije dva dana uputila prijedloge zakonskih izmjena državnog Izbornog zakona, Ustava FBiH i Ustava ŽS, a kampanja koju su pokrenuli, ima za cilj  građani i građanke grada na Neretvi sami biraju gradonačelnika na izravnim izborima. Podsjetimo, trenutno važeća pravila predviđaju da se čelni ljudi ova dva grada biraju iz Gradskih vijeća, a na prijedlog političkih stranaka.

Izborni ciklus

“Naš cilj je omogućiti demokratsko prava građanima da oni sami biraju vlast. Nadamo se da ćemo im to omogućiti, koliko bude u našoj moći s drugim strankama kojima je ovaj prijedlog prihvatljiv, da će im se to pravo omogućiti do sljedećih lokalnih izbora, 2020. godine. Građani i građanke će svojim glasom, direktno, birati svog gradonačelnika ili gradonačelnicu, kao i ljude koji će ih predstavljati u Gradskom vijeću”, istaknuo je Šanje.

Ovaj prijedlog je nastavak kampanje Naše stranke, odnosno platforme ‘Za naš Mostar’, gdje su članovi stranke iznijeli prijedlog kako bi trebao izgledati cijeli izborni ciklus u gradu Mostaru.  Po tom prijedlogu gradonačelnik bi se birao iz jedinstvene gradske izborne jedinice.

“Gradonačelnik ili gradonačelnica bi se birali s 50 posto plus jedan glas, a njegov zamjenik bila bi osoba koja bi osvojila drugi najviši broj glasova na samim izborima. Odluke gradonačelnika potpisivao bi njegov zamjenik, a ukoliko odluka ne bi bila usuglašena, onda bi se ona prenijela na Gradsko vijeće.

Građanska BiH

Prema Šanjinim riječima, slijede aktivnosti koje će Naša stranka provoditi na ulicama i trgovima u direktnom kontaktu  kako bi se građane upoznali s ciljem ove inicijative,  te kako bi oni uvidjeli da promjene nisu samo moguće, nego i neminovne.

“Ovim prikazom ukazujemo na cjelokupnu viziju kako bi trebala izgledati naša Bosna i Hercegovina, a to je građanska Bosna i Hercegovina, gdje građani na bilo kojem teritoriju ove zemlje ne smiju biti diskriminirani i imaju pravo odlučivati u svoje ime. Upravo ovo, već čitav niz godina, posebice u Mostaru, nije moguće.“ , kaže Šanje za Dnevni list

Nitko ne zna kad će izbori

Podsjetimo, inicijativa Naše stranke je samo jedna od niza inicijativa za izmjene Izbornog zakona BiH kojim se predviđa rješavanje pitanja neodržavanja izbora u Gradu Mostaru. Prijedloge imaju i sve veće stranke, ali rješenja, konsenzusa i parlamentarne većine za bilo kakvu odluku nema. U takvoj političkoj situaciji, građanima Mostara teško je vjerovati da će u skorije doći do iskoraka na ovom planu.

Piše: Sanda Peco, [email protected]

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!