Markovina: Čović me istjerao iz stana i Mostara

Na vrata mu je došao jedan bivši radnik ‘Sokola’ s papirom koji je potpisao Dragan Čović – Markovinin stan dodijeljen je tom čovjeku i mora ga napustiti.

Sve što sam radio u periodu 1992. – 1995. godina bilo je više nego časno, korektno i ljudski.

Ovo je nedavno za HRT izjavio predsjednik HDZ-a i član Predsjedništva BiH Dragan Čović nakon što mu je pokazan dokument u kojem stoji kako je on 1993. godine zatražio da se mostarskom „Sokolu“ čiji je tada bio direktor pošalje deset zarobljenika iz logora Heliodrom kako bi obavljali određene poslove u t0j kompaniji.

Bobanovo rješenje

Oni koji su bili zatočeni u tom logoru, počeli su se javljati posljednjih mjeseci sa svojim ispovijestima – radili su svakog dana u „Sokolu“ kao robovi, a poslijepodne vraćani u logor gdje su premlaćivani i mučeni.

Kako saznajemo, nove ispovijesti živih svjedoka tek se mogu očekivati.

Izvjesno je da će veliku buru izazvati i ono što je Mostarac prof. dr. Roko Markovina upravo javno priopćio preko medija iz Hrvatske. Njegove optužbe na račun Dragana Čovića teško je prešutjeti i bit će iznimno zanimljivo vidjeti hoće li i kako će na njih Čović odgovoriti.

Roko Markovina

Roko Markovina, 73-godišnji doktor tehničkih znanosti i sveučilišni profesor, zasigurno je jedan od najpoznatijih Mostarac u povijesti tog grada. Od listopada 1993. godine živi u obiteljskoj kući na Korčuli i profesor je na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu.

Kao zapovjednik Civilne zaštite Mostara, postavljen je sredinom 1992. za direktora „Sokola“ nakon što su pripadnici bivše JNA opljačkali i minirali tu kompaniju, a sa zadatkom da pokrene proizvodnju.

– Nakon nekoliko dana došao je Dragan Čović u vojnoj maskirnoj uniformi s rješenjem koje je potpisao Mate Boban u ime HVO-a da se on postavlja za direktora. Odluku sam morao prihvatiti makar smo svi znali da to nije najbolje rješenje – ispričao je Markovina prije nekoliko dana hrvatskim medijima.

Kazao je da je u tom trenutku bio voditelj projekata i tehnologije u „Sokolu“, ali nije bio podoban kao član SDP-a.

Na izborima 1990. godine on je izabran za zastupnika u Skupštini RBiH i tu dužnost obavljao je sve do 1996. godine. Nekoliko godina kasnije, napustio je SDP zbog neslaganja s politikom rukovodstva stranke.

Pitanje obraza

Nedugo nakon što je protjeran iz „Sokola“, priređen mu je novi šok. Na vrata mu je došao jedan bivši radnik te tvrtke s papirom koji je potpisao Dragan Čović – Markovinin stan dodijeljen je tom čovjeku i mora ga napustiti.

– Kasnije sam u pisarnici suda našao dokument u kojem je kao razlog navedeno da sam nedostupan ili sam na neprijateljskoj teritoriji. Tada sam bio poslanik i svi su znali da sam u Mostaru – otkrio je Markovina ovaj slučaj po prvi put za javnost.

Nitko mu nije htio pomoći i on je 13. listopada 1993. godine napustio Mostar.

– To je pitanje obraza. Nikada se nisam zamjerio Čoviću, uvijek sam mu pomogao, on je kod mene na Korčuli spavao, besplatno naravno. Međutim, bio sam moralno, ljudski, odgojno i stranački protiv onoga što je radio. I to je on znao. Nikada kasnije nisam s njim bio u komunikaciji i  izbjegavao sam i izbjegavam takvu mogućnost. Ni u isti autobus ne ulazim s takvima – ispričao je prof. dr. Markovina.

Zanimljivo je da je Čović bio njegov student na Mašinskom fakultetu u Mostaru i da mu je baš Markovina najviše pomogao da dobije prvo zaposlenje.

Nakon 22 službene predstavke i žalbe, Markovini je napokon 2001. godine vraćen njegov stan u Mostaru i bio je potpuno devastiran. On i danas često dolazi u svoj Mostar da se vidi sa starim prijateljima, a nedavno je javno ponudio formulu za vraćanje Mostara Mostarcima i normalnog života u ovom podijeljenom gradu:

– Sport, kultura i mostarski intelektualci moraju biti stjegonoše sređivanja stanja u gradu, koliko i mudra, realna i nepotkupiva gradska uprava. Ali, što se može uraditi kada danas obećana riječ vodećih političara u Mostaru ne vrijedi ni „pola lule duhana“, kada svačiju „uslugu“ možeš kupiti za par stotina maraka?

Piše: M. Osmović, [email protected]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!