Medijske slobode nikad ugroženije, građani vjeruju novinarima

Osnovna prepreka slobodnom radu medija u BiH politička ovisnost. To smatra 52,6  posto ispitanih građana u Bosni i Hercegovini. Za 46 posto ispitanika glavna prepreka medijskim slobodama u BiH je financijska ovisnost

Mediji u Bosni i Hercegovini najbolje su rangirani u regiji kada je u pitanju sloboda medija, navodi se u istraživanju koje su napravili Reporteri bez granica. Prvih pet pozicija na osnovu stanja medijskih sloboda zauzimaju Norveška, Švedska, Finska, Danska i Holandija.

Od 180 rangiranih zemalja, Slovenija je svrstana na 37. mjesto, BiH na 65. poziciju, Srbija na 66, Hrvatska na 74, Crna Gora na 106, a Makedonija na 111. poziciju.

Reporteri bez granica smatraju kako medijske slobode nisu nikada bile ugroženije nego sada.

U godišnjem predstavljanju Indeksa medijskih sloboda u svijetu upozorava se na “veoma toksične” napade na medije tokom medijske Donalda Trampa i povodom britanskog referenduma o istupanju iz EU.

Reporteri bez granica navode kako su medijske slobode ugrožene povećavanjem nadzora i jačanjem autoritarnih lidera širom svijeta. Situacija je “veoma ozbiljna” u 72 države, uključujući Rusiju, Indiju i Kinu.

-Napadi na medije postali su uobičajeni i sve je više autoritarnih lidera. Došli smo u doba post-istine, propagande i suzbijanja sloboda – naročito u demokracijama, navodi se u izvješću.

Povjerenje

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina istraživanje u povodu Svjetskog dana nezavisnosti medija 3. svibnja uradilo je Udruženje BH novinari u suradnji sa Fondacijom Friedrich Ebert.

U istom se navodi kako su mediji financijski zavisni od političara i oglašivača i ograničeni u svome radu, ali kako medijima ipak, pored vjerskih zajednica, najviše vjeruju građani Bosne i Hercegovine.

Udruženje BH novinari u suradnji sa Fondacijom Friedrich Ebert provelo je anketu o slobodi medija koja je pokazala kako je osnovna prepreka slobodnom radu medija u BiH politička ovisnost. To smatra 52,6  posto ispitanih građana u Bosni i Hercegovini.

Za 46 posto ispitanika glavna prepreka medijskim slobodama u BiH je financijska ovisnost medija, a na ljestvici prepreka visoko su rangirani i opća politička klima u zemlji (40 posto), kao i neadekvatan zakonski okvir (36,4 posto). Pored činjenice da su mediji ovisni i financijski i politički, građani su zadovoljni njihovim radom. U Federaciji je čak 69,5 posto građana zadovoljno radom medija, dok je taj postotak u TS-u znatno manji i iznosi oko 30 posto.

 Zaštita

Građani su se uglavnom složili u ovom ispitivanju i sa tim da su napadi na novinare uglavnom neopravdani. Isto tako su se složili i sa činjenicom da je rad pojedinih novinara politički motiviran. Zanimljiv je i podatak da građani smatraju kako novinari i dalje trebaju najviše izvještavati o političkim temama i korupciji i kriminalu, iako mnogi mediji često dobivaju kritike kako u svom sadržaju imaju previše politike, a premalo za život važnih tema. Također smatraju kako je u medijima previše negativnih i pesimističnih informacija.

Građani su stava kako je potrebno osigurati bolje zakonske okvire za rad novinara, ali im i dati bolju financijsku sigurnost. Također su mišljenja kako bi kriteriji za ulazak u novinarsku profesiju trebali biti oštriji. Televizija i Internet su i dalje najviše zastupljeni mediji.

Čestitke

Jučer su čestitke medijima poslali brojni političari koji su, usput rečeno i najveći krivci zbog činjenice da mediji nisu neovisni i slobodni.

Oglasio se među prvima federalni premijer Fadil Novalić koji smatra kako događanja na svjetskoj i domaćoj političkoj sceni traže od novinara da budu korektivi i usmjeravaju predstavnike vlasti ka donošenju odluka koje će biti u interesu svih građana.

-Stoga je svakom društvu, pa i našem, potrebno da imaju medije dovoljno nezavisne, profesionalne i neutralne koji će pomoći u stvaranju objektivne, istinite slike stvarnosti i pomoći u traženju najboljih rješenja, smatra Novalić i dodaje kako je BiH, kada su u pitanju medijske slobode negdje na pola puta.

Iz Narodne skupštine RS-a su  naveli kako su sloboda javne riječi i medija imperativi svakog demokratskog društva, te ističu da su novinari najzaslužniji za jačanje demokracije.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je kako su u RS-u stvoreni uvjeti za rad svih medija, te kako će profesionalno novinarstvo i mediji uvijek imati punu društvenu podršku i pomoć u savladavanju izazova sa kojima se suočavaju.

Prekid programa

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je novinare da danas, na Dan slobode medija u simboličnih pet do 12 na pet minuta prekinu emitiranje medijskih sadržaja da bi ukazali na nikad teži ekonomski položaj i veće pritiske.

Upućen je poziv da se tokom prekida programa u elektronskim medijima pročita Proglas UNS-a ili objavi na ekranu, a u on-line i tiskanim medijima da bude objavljeno da je sloboda medija u zemlji ugrožena.

“U godini za nama vlast, ali i opozicija, demonstrirali su bahat odnos prema novinarima i medijima. Urednici su ekspresno smjenjivani ili nezakonito otpuštani, a novinari su diskriminirani zbog uređivačke politike svojih redakcija”, piše u Proglasu.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, [email protected]

error: Content is protected !!