Mektić: Poboljšati sigurnosnu suradnju

Ministar sigurnosti Bosne i Hercevovine Dragan Mektić učestvovao je u radu ministarske konferencije Brdo procesa i sastanku Komiteta ministara Konvencije o policijskoj saradnji u jugoistočnoj Europi (PCC SEE) u Sloveniji.

Mektić koji predvodi bh. delegaciju istakao je važnost ovog projekta za efikasniju operativnu policijsku saradnju u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala i terorizma, te pozvao prisutne da što prije okončaju neophodne procedure i pripreme za njegovu primjenu.

Ministri su na jučetašnjem sastanku razgovarali o započetim aktivnostima na uvođenju automatske razmjene DNK, daktiloskopskih i podataka o registraciji vozila, u cilju još uspješnije operativne policijske saradnje u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala, kao i terorizma.

Na današnjoj konferenciji planirano je da bude ozvaničen početak provođenja integriranog upravljanja unutrašnjom sigurnošću na zapadnom Balkanu, koji obuhvata tri oblasti: borbu protiv terorizma, teškog kriminala i jačanje granične sigurnosti.

Cilj je poboljšanje suradnje u oblasti sigurnosti u regionu, kroz sprečavanje dupliciranja postojećih mehanizama i inicijativa, te usklađivanje ciljeva svih zemlja prema zajednički utvrđenim  prioritetima u ovoj oblasti, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!