Mektić: Vojska može pomoći

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić vjeruje da bi Oružane snage (OS) BiH trebale pomoći državnoj Graničnoj policiji u sprječavanju nelegalnih migracija.

“Da bi se angažiralo vojsku, potrebna je odluka Predsjedništva BiH, ali u Predsjedništvu za to nema koncenzusa. Ja ne vidim problem u angažmanu vojske koja bi, u ovom slučaju, bila pridodata i podređena Graničnoj policiji (GP) BiH, nenaoružana i raspoređena isključivo u cilju zaštite granice od ilegalnih migranata“, kaže Mektić za Deutsche Welle. On ocjenjuje i da uporaba OS BiH na istočnoj granici države ne bi komplicirala odnose sa susjednim državama. „I Srbija koristi sve svoje kapacitete, pa i vojne, da zaštiti vlastite granice“, kaže Mektić.

Kada ilegalno prijeđu državnu granicu između Srbije i BiH, migranti se preko teritorija entiteta Republike Srpske (RS) nesmetano kreću ka Republici Hrvatskoj, odnosno Europskoj uniji (EU). Ministar sigurnosti BiH Mektić tvrdi da vlasti u RS-u propuštaju migrante zato što se politika izravno umiješala u ovaj problem.

“Postoji politički stav RS-a da oni te migrante ne žele ni na koji način u RS-u i, kada se migranti tamo pojave, usmjeravaju ih ka Federaciji BiH. To je čisto političko pitanje, jedna politička manipulacija“, kaže Mektić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!