Mihalinec: ‘Cijela Hrvatska svakog dana je u štrajku do ispunjenja zahtjeva’

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske Branimir Mihalinec je objavio početak općeg štrajka u svim osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj do ispunjenja zahtjeva prosvjetnih sindikata.

“Više nema cirkularnog, već samo frontalni štrajk. Sve županije, cijela Hrvatska svakog dana je u štrajku do ispunjenja zahtjeva sindikata”, rekao je Mihalinec na konferenciji za novinare, prenosi Hina.

Odluku o općem štrajku jednoglasno su u ponedjeljak donijeli Veliko vijeće Sindikata hrvatskih učitelja i Središnji odbor Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske.

Mihalinec je istaknuo da je to “novi snažni pritisak na Vladu da zajedno sa sindikatima počne rješavati problem”.

Objavio je i privremene podatke o odazivu, po kojima je 91,72 posto članova sindikata u srednjim školama u štrajku.

Najavljeni prosvjedi

Mihalinec poručuje da je to odgovor zaposlenih u školama Vladi koja prijeti da neće plaćati dane u štrajku. Ovo je borba za dostojanstvo i status prosvjetnih radnika, poručio je. Hrvatski mediji prenose kako je Mihalinec najavio da će se u utorak, kada u Zagrebu u sportskoj dvorani Arena Zagreb počinje Kongres Europske pučke stranke (EPP), održati akcija “Potrubi za obrazovanje”.

“Cijela trasa će od hotela Sheratona do Arene će biti pokrivena našim članovima i transparentima “Potrubi za obrazovanje”. Mini akcija koja daje Vladi znak da smo ovdje”, prenosi Index.hr.

Hrvatski ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović jučer je poručio da nastavak štrajka u obrazovanju ne znači da će Vlada prihvatiti apsolutno sve što traže obrazovni sindikati, dodavši kako i dalje ne vide razloga za štrajk, ali i da o njegovoj sudskoj zabrani za sada ne razmišljaju.

Sindikati obrazovanja štrajkaju u osnovnim i srednjim školama u cijeloj Hrvatskoj, a s frontalnim štrajkom, kako su najavili u ponedjeljak, nastavit će do daljnjega, odnosno do ispunjenja zahtjeva ili dogovora s Vladom.

Sindikalisti su se, kako se neslužbeno doznaje, na opći štrajk odlučili nakon što su njihovi članovi postali nezadovoljni Vladinim ignoriranjem cirkularnog štrajka.

Frontalni štrajk koji kreće u skladu je s najavama sindikata obrazovanja da će zaoštriti retoriku nakon posljednje odluke Vlade koju smatraju sramotnom, kao i nakon najave da im neće biti plaćeni dani provedeni u štrajku.

Odbijena Vladina ponuda

Prema podacima koje su predstavili prošloga tjedna, Vladina ponuda odbijena je s više od 95 posto glasova.

Vladina posljednja ponuda nudi povećanje osnovice plaće za 6,12 posto u idućoj godini, izradu analize plaća u javnom sektoru u čijem su okviru i koeficijenti, te sporazum o dodatku na plaću od 2 posto ako Vlada do 30. lipnja ne izmijeni Uredbu o koeficijentima.

Sindikati pak traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto kako ne bi zaostajali za drugim javnim službama.

Branimir Mihalinec je za RTL ranije potvrdio informaciju da će od utorka s frontalnim štrajkom nastaviti svaki dan do ispunjenja zahtjeva, prenijela je agencija.

On je u ponedjeljak navečer poslao pismo članovima sindikata vezano uz frontalni nastavak štrajka do ispunjenja zahtjeva poručivši kako je izuzetno važno snažno odgovoriti Vladi te da borba za dostojanstvo nema cijene.

error: Content is protected !!