Miljenić na povjerenstvu: Ovo je najsramotniji dan u Saboru

Istražno povjerenstvo za Agrokor prestaje s radom, izjavili su zastupnici vladajuće koalicije i članovi povjerenstva. Milijan Brkić, Marija Jelkovac, Ante Babić, Josip Borić i Stjepan Čuraj.

Njih pet koji predstavljaju većinu i bez čijeg prisustva povjerenstvo ne može nastaviti s radom potpisali su zajedničku izjavu u kojoj stoji da povjerenstvo prestaje s radom jer je odluka o istrazi u Aferi Agrokor postala pravomoćna, piše Index.hr.

Novinarima poslali pisanu odluku

Nitko od HDZ-ovaca iz povjerenstva nije želio dati izjavu nego je šef HDZ-ovog kluba zastupnika Branko Bačić novinarima poslao pisanu odluku.

“Zastupnici Milijan Brkić, Marija Jelkovac, Ante Babić, Josip Borić i Stjepan Čuraj izjavljuju da je Istražno povjerenstvo temeljem članka 4. stavka 2. Zakona o istražnim povjerenstvima prestalo s radom s danom 20. studenog 2017. godine”, stoji u dokumentu kojim se ukida istražno povjerenstvo.

“Naime, članak 4. stavak 2. Zakona o istražnim povjerenstvima propisuje da će istražno povjerenstvo, ukoliko je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju za čije istraživanje je prethodno osnovano istražno povjerenstvo, odmah prestati s radom.

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu je dana 20. studenog 2017. g. odbio žalbe protiv rješenja o provođenju istrage Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu u kaznenom progonu protiv Ivice Todorića i dr. čime je rješenje o provođenju istrage protiv Ivice Todorića i dr. istog dana postalo pravomoćno”, stoji u obrazloženju.

“Također napominjemo da je u vrijeme donošenja Zakona o istražnim povjerenstvima provođenje istrage bilo u nadležnosti suda, dok je danas u nadležnosti državnog odvjetnika. No, i u ovom stadiju postupka osigurano je sudjelovanje suda i sudska kontrola istražnih funkcija državnog odvjetnika, između ostalog i kroz odlučivanje suda o žalbi protiv rješenja državnog odvjetništva o provođenju istrage”, stoji u izjavi.

Nisu ga ukinuli, samo neće raditi

No, to ne znači da je povjerenstvo ukinuto, što HDZ-u izvrsno odgovara. Da su ga ukinuli, opozicija bi mogla tražiti da se za šest mjeseci osnuje novo, međutim, dok god ovo povjerenstvo postoji, novo se ne može osnovati. To što ne radi ništa po njihovom tumačenju ne znači i da ne postoji. Jučer su trebali svjedočiti Božo Prka, Ivan Šuker, Mato Crkvenac i Slavko Linić.

Kako je na sjednici rekao predsjednik Povjerenstva, Orsat Miljenić, stručne službe jučer ujutro su nazivale svjedoke koji su se trebali pojaviti pred istražnim povjerenstvom za Agrokor i obavještavale ih da ne dolaze u Sabor.

Prku poslali kući

“Božo Prka je već bio tu pa su mu rekli da ode”, ustvrdio je Orsat Miljenić, predsjednik povjerenstva.

Podsjetimo, nekoliko minuta prije nego što je trebala početi sjednica povjerenstva članovi povjerenstva iz HDZ-a i HNS-a poslali su priopćenje da za njih povjerenstvo prestaje s radom jer je istraga o Agrokoru postala pravomoćna.

“Ono što se danas dogodilo je po meni apsolutna uzurpacija ovlasti u Saboru. To je kršenje ustava, kršenje zakona o čemu se u Saboru mora povesti rasprava. Netko je na svoju ruku donio odluku da obavijesti svjedoke da ne moraju doći. Neprihvatljiv je način po kojem se izigravaju i ne poštuju odluke Sabora” rekao je Orsat Miljenić koji odgovornim smatra predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Dodao je da je ovo jedan od najsramotnijih dana u Saboru i da se ovime u parlamentu ruši pravna država.

Maras traži kaznene prijave

“Za to je zaprijećena zatvorska kazna”, rekao je Maras te ustvrdio da HDZ pokušava napraviti bilo što da bi se spriječilo doznavanje istine o Agrokoru.

“Ovu raspravu ću preseliti u Sabornicu i onda će svi vidjeti što HDZ radi”, rekao je Maras. “Ovo su opasni znaci totalitarizma. Očekivao sam da će se povući jer je od prvoga dana bilo jasno da ne žele ovo Povjerenstvo. Njih je uhvatila panika još kod nekih svjedočenja, a što bi bilo kad bismo proučili dokumentaciju. Došao je nalog iz duboke države da se ovaj proces mora zaustaviti”, rekao je Ivan Lovrinović koji predlaže da se svi klubovi zastupnika pokušaju dogovoriti o daljnjim koracima.

Dokumentacija pokazuje da je Rohatinski lagao

Nikola Grmoja, pak, upozorio je da je dokumentacija koja je počela stizati u Povjerenstvo pokazala na spregu politike i Agrokora te da je Željko Rohatinski lagao pred Povjerenstvom.

“Posljednja svjedočenja su pokazala da bismo mi u šest mjeseci puno toga otkrili. Dokument koji sam sinoć objavio je samo jedan od dokumenata koji je povjerenstvo dobilo iz Agrokora. Mislio sam da će zastupnici iz HDZ-a i HNS-a imati barem hrabrosti pojaviti se ovdje, ali boje se dignuti ruku jer bi javnost vidjela tko želi sakriti istinu”, zaključio je Grmoja.

ŠEKS: Kaznenu prijavu ne podnosi državni odvjetnik nego DORH

HDZ-ov veteran i pročelnik stranačkog Savjetodavnog vijeća Vladimir Šeks izjavio je  da ne želi komentirati tvrdnju Nikole Grmoje (Most) o navodnoj Šeksovoj odgovornosti za aferu povezanu s Agrokorom iz 1992. godine, jer o tome ništa ne zna, istaknuvši kako kaznenu prijavu ne podnosi državni odvjetnik već Državno odvjetništvo.

“Nemam komentara jer o tome ništa ne znam”, rekao je Šeks Hini na upit da prokomentira izjavu člana istražnog povjerenstva za Agrokor Nikole Grmoje, koji je na konferenciji za novinare predstavio dokumente za koje tvrdi da dokazuju Šeksovu odgovornost i govore u prilog nužnosti nastavka rada istražnog povjerenstva za Agrokor.

Ponovivši kako to ne želi komentirati jer prvo želi vidjeti što je Grmoja izjavio, Šeks je rekao da kaznenu prijavu ne podnosi državni odvjetnik već Državno odvjetništvo.

Grmoja je pokazao faksimil kaznene prijave koju je 1992. podnijela Narodna banka Hrvatske protiv Zagrebačke banke zbog nenamjenskog trošenja kredita dodijeljenog Agrokoru i činjenice da je iz trezora HNB-a nestalo šest milijuna njemačkih maraka.

Grmoja je pritom istaknuo političku odgovornost Vladimira Šeksa jer kao državni odvjetnik nije podigao optužni prijedlog u tom slučaju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!