MINISTAR O ALUMINIJU: Ovakav model je bio neodrživ

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić održao je u zgradi Vlade u Sarajevu konferenciju za medije, na kojoj je govoriti o mostarskom Aluminiju, koji je ugašen u ponoć, nakon što je isključen s elektroenergetske mreže.

Ministar je kazao da Vlada FBiH ostaje uz radnike i da očekuju informacije Nadzornog odbora i Uprave o načinu gašenja.

„Pratili smo situaciju i bili u kontaktu sa Upravom i Nadzornim odborom. Odmah smo uputili jednu informaciju u kojoj tražimo da nas Uprava i NO pismeno obavijeste da li je sve zakonito urađeno kao i kakva su stanja postrojenja nakon gašenja struje

Tražimo i informaciju o svim plaćanjima prema dobavljačima od početka godine, kako bismo mogli razmotriti zašto nije vršeno plaćanje prema EP HZHB“, kazao je Džindić.

Traže se i informacije o utjecaju gađšenja Aluminija  na lokalnu zajednicu.

„Mi stojimo iza toga da ćemo se pobrinuti za sve radnike koji trebaju u penziju. Vlada FBiH će pomoći radnicima da im se uveže staž i odu u zasluženu penziju. Nastavit ćemo razgovarati s mogućim strateškim partnerima. Ne vjerujem da će obustava rada ili odlazak u stečaj promijeniti nakane mogućih investitora. Upoznati su da je ovakav način rada Aluminija nemoguć“, kazao je

Džindić dodavši da se ne zna koliko bi ponovno pokretanje proizvodnje mogao koštati.

„Da smo mi imali čarobni štapić i sinoć prije ponoći da smo sve dugovanje izmirili, treća smjena bi već pravila gubitak. Ovakav model je bio neodrživ“, dodao je Džindić.

Proteklih nekoliko godina Aluminij posluje s gubitkom, a ukupni dug kompanije iznosi gotovo 400 miliona maraka, od čega se više od polovice odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

Radnici Aluminija su u utorak skoro pet sati držali u blokadi magistralni put M-17 u Salakovcu, sjeverno od Mostara, a nešto ranije i južni prilaz gradu u znak protesta zbog kraha kompanije.

Aluminij zapošljava oko 900 radnika.

Nešto ranije iz Sindikata su optužili Upravu za loše rukovođenje firmom, kao i visoke plaće članova Uprave te kompanije premda je Aluminij poslova loše već druže vrijeme.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!