MINISTRI SE SAKRILI, ČOVIĆ NA UDARU Što je obećano: Izbjeći stečaj, naći novac, pokrenuti proizvodnju, vratiti radnike… Je li to moguće?

Bilo je jasno i da će se u trenutku propasti sav bijes otpuštenih radnika i njihovih obitelji prenijeti na ulice Mostara, kao i da će najveću vatru ‘popiti’ politički predstavnici Hrvata, ponajprije predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Ministrima iz Vlade FBiH ni traga ni glasa, sav teret pao na lidera stranke

Radnicima Aluminija nakon jučerašnjeg sastanka s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH, obećano je da će biti isplaćeno sve ono što im se duguje, te da će im biti izmireni doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Jedan od zaključaka je da će se pokušati odgoditi stečaj kako bi se probala sačuvati radna mjesta u slučaju skorog pronalaska rješenja i eventualnog ponovnog pokretanja proizvodnje. Radnici su poručili da stečaj u biti znači kraj, a prema riječima sudionika sastanka Čović je dao obećanje da će učiniti sve da se izbjegne stečaj.

Razgovori između Uprave Aluminija, lidera HDZ-a BiH i predstavnika sindikata nastavljeni su do kasno sinoć, a kako se moglo čuti, obećano je i kako će se s bankama pokušati razgovarati oko kreditno zaduženih radnika. Također, iskazana je i nada da će se svi radnici nakon nekog razdoblja vratiti na svoja radna mjesta. Radnici nisu bili zadovoljni ishodom razgovora, mnogi nisu povjerovali u izrečena obećanja, te su i dalje ostali okupljeni ispred HDZ-a tražeći da im se Čović direktno obrati. Kada je kordon policije izašao i razmaknuo okupljene radnike kako bi Čović mogao proći na novi sastanak u Aluminij postalo je jasno da se lider HDZ-a BiH neće direktno obratiti okupljenima.

Započelo je naguravanje i poletjele su boce prema automobilu Dragana Čovića uz povike ‘Dragane lopove’. Nastupio je kratkotrajni kaos u kojem je povrijeđena jedna ženska osoba, a nekoliko ih je privedeno zbog gađanja Dragana Čovića.

Pad se vidio davno, zašto se nije reagiralo?

Sve što se danas događa oko mostarskog Aluminija moglo se predvidjeti.  S obzirom na to da tvrtka već desetak godina posluje u minusu, da su se vlasnici (Vlada FBiH 44%, Vlada R. H. 12% i mali dioničari 44%) ponašali indolentno prema sve očitijim problemima, da su potpuno ignorirali apele i upozorenja stručnjaka kako Aluminij ne može preživjeti bez prenamijene djelatnosti, ulaganja u novitete i traženje dugoročnog rješenja za električnu energiju, kao i da je politika konstantno mijenjala upravljačke strukture i ‘gurala’ uhljebe u kompaniju…, samo potpuni slijepac nije mogao vidjeti da će sad već ugašeni gigant biti osuđen na propast.

Bilo je jasno i da će se u trenutku propasti sav bijes otpuštenih radnika i njihovih obitelji prenijeti na ulice Mostara, kao i da će najveću vatru ‘popiti’ politički predstavnici Hrvata, ponajprije predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Ministrima iz Vlade FBiH danima nema ni traga ni glasa, tako da je najveći teret pao na šefa stranke koji vjerojatno nije bio u težoj situaciji u političkoj karijeri.

To se zorno ilustriralo jučerašnjim cjelodnevnim prosvjedima ispred zgrade središnjice HDZ-a u Mostaru, gdje je oko 2.000 građana izvikivalo parole poput ‘izdaja’, ‘lopovi’, ‘Dragane lopove’, ‘Gdje je Dragan, za njega smo glasali’, a uz masu psovki upućenih na ‘imena’ ministara u Vladi FBiH prosvjednici su plastičnim bocama gađali automobil u kojem je Čović došao u zgradu HDZ-a oko 13.45 sati nakon što se u krugu Aluminija sastao s Upravom ugašene kompanije. Zgradu su osiguravali specijalci MUP-a HNŽ-a.

Prije Čovića pred HDZ BiH došao je i direktor Aluminija Dražen Pandža. On se pokušao obratiti okupljenim radnicima i prosvjednicima, ali je izviždan i govor mu nije dopušten.

Radnici su Pandži zamjerili što nije ispoštovao dogovor po kojem je sastanak s predsjednikom HDZ-a BiH trebao biti održan u podne u zgradi te stranke, a ne u zgradi Uprave Aluminija, smatrajući da ih je na taj način izdao.  Kao što je već opisano u uvodu, Čović je predstavnicima Aluminija dao određene smjernice i obećanja, nakon čega je u okupljenoj masi eruptiralo nezadovoljstvo.

Dugovi

Zbog nagomilanih dugova, najviše za električnu energiju (oko 300 milijuna KM), Aluminij je prije dva dana ostao bez struje čime je obustavljena proizvodnja, a nastala šteta mjeri se milijunima eura. S obzirom da je 120 ćelija ranije planirano ugašeno, one su čiste i takoreći ‘spašene’. Mogu se pokrenuti naknadno, ako se pojavi neki investitor. Ljudski kapacitet također postoji tako da ipak nije nemoguće opcija ponovnog pokretanja proizvodnje. Međutim, pitanje je kako će se situacija odvijati jer je stanje više nego teško, gotovo bezizlazno. Ukupni dug kompanije je oko 400 milijuna maraka, a trenutačno je bez posla ostalo nešto više od 900 zaposlenika koji se nadaju da prekjučerašnje gašenje neće značiti i definitivan kraj!  

Premda je nakon propalih razgovora sa švicarskim Glencoreom (konzorciji Glencorea s nekoliko hercegovačkih kompanija) resorni ministar Nermin Džindić najavio nastavak pregovora oko prodaje Aluminija s drugim potencijalnim kupcima, po tom pitanju se još ništa nije dogodilo.

Da. L.

Biokšić: Vidjet ćemo hoće li se ispuniti obećanja

Na pitanje kako Čović može pomoći i kako on može reći da neće biti stečaj, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić kazao je ‘kako je i ranije bilo obećanja, ali da će vidjeti što će biti s ovima’.

-Vidjet ćemo hoće li se ispuniti. Ili ćemo se vratiti na staro ili će se krenuti ka rješavanju problema. Mi smo za ponovno pokretanje proizvodnje. To zahtjeva financijska sredstva, ali još ne znamo u kojim količinama. Pokušat ćemo sve da ne dođe do stečaja, rekao je Biokšić.

One thought on “MINISTRI SE SAKRILI, ČOVIĆ NA UDARU Što je obećano: Izbjeći stečaj, naći novac, pokrenuti proizvodnju, vratiti radnike… Je li to moguće?

  • srpanj 15, 2019 at 12:51 pm
    Permalink

    Sve što su obečali, nije nikako moguće ispuniti. Aluminij, odavno nije u vlasništvu dioničara. Stvarni vlasnici su banke. Radnici urazumite se i pare tražite lično od Dragana Čovića, njegove familije i kriminalaca sa kojim je izvlačio novac u zadnjih 15 godina! Aluminij je kod banaka zadužen 100% i tu nema ni cvonjka, sem za banke!

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!