Misija na misteriozni objekt u Sunčevom sustavu

Asteroid je sada 200km širok komad metala, konkretno željeza, nikla i brojnih rijetkih metala, uključujući zlato, platinu i bakar. Radi se o jedinom takvom poznatom asteroidu u Sunčevom sustavu

Nebesko tijelo 16 Psyche jedan je od najmisterioznijih objekata u Sunčevom sustavu, a znanstvenici bi ga uskoro mogli promotriti iz blizine zahvaljujući NASA-inoj misiji, piše Daily Mail. Svemirska je agencija ovog tjedna objavila da će lansirati satelit prema asteroidu godinu dana ranije nego što je planirano, 2022., te da će stići čak četiri godine ranije nego što je planirano, 2026. godine. Ako bi se cijeli asteroid mogao nekako dovesti na Zemlju, samo željezo u njemu vrijedilo bi 10.000 kvadrilijuna (10 x 15) dolara, što bi bilo dovoljno da uruši sve cijene i potpuno uništi svjetsku ekonomiju.

16 Psyche nalazi se u velikom asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera, koji je možda nekoć bio planet, ali je uništen tijekom formiranja Sunčevog sustava.

Asteroid je sada 200km širok komad metala, konkretno željeza, nikla i brojnih rijetkih metala, uključujući zlato, platinu i bakar. Radi se o jedinom takvom poznatom asteroidu u Sunčevom sustavu. Ovakvog svijeta nema nigdje drugdje u cijelom Sunčevom sustavuFoto: Screenshot

Brže i jeftinije

“Izazvali smo tim koji projektira misiju da istraže bi li raniji datum lansiranja omogućio učinkovitiju putanju do asteroida Psyche, i oni su došli do sjajnog rješenja, rekao je Jim Green, direktor Odjela za planetarne znanosti u NASA-i.

Nova će putanja za pomoć koristiti gravitaciju Marsa, a letjeti će se dalje od Sunca nego što je to originalno zamišljeno, pa neće biti potrebe za jako debelom, teškom i skupom zaštitom od sunčevog zračenja. Tako ćemo moći znatno ranije vidjeti taj nevjerojatan metalni svijet.

Znanstveni cilj misije na 16 Psyche je razumjeti formiranje planeta te iz prve ruke istražiti potpuno nov i neistražen tip svijeta. Pokušati će se odrediti da li je Psyyche jezfra ranog planeta, kojiko je stara, da li se formirala isto kao i zemljina jezgra, te kakva joj je površina.

error: Content is protected !!