Mjere Vlade FBiH nisu stimulativne za očuvanje radnih mjesta i spas firmi

Analizirajući sadržaj predloženog Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, kojeg je usvojila Vlada Federacije BiH, odmah smo uočili kako predložene mjere nisu dovoljno stimulativne ni sveobuhvatne, kako bi se spasila radna mjesta i očuvale firme, kažu iz Asocijacije poduzetnika Hercegovine (APH).
Nejasni kriteriji
Također, uočljivo je da kriteriji za dobivanje pomoći za vrijeme trajanja stanja prirodne ili druge nesreće, te neposredno nakon toga, nisu dovoljno jasni i kod poduzetnika izazivaju dosta negativnih komentara i bojazni kako nisu pogođene prave i učinkovite mjere.
Nadalje, pošto se kao referentno razdoblje za ostvarivanje pomoći uzima period u kojem su firme uglavnom normalno poslovale, poslodavci izražavaju skepsu u pogledu stvarnih šansi da dobiju pomoć kad ona bude najpotrebnija, a to su naredni mjeseci, koji će ujedno biti presudni za opstanak privrednih subjekata u realnom sektoru.
APH predlaže da se svim onim sektorima kojima je zabranjen rad ili imaju naglašeno veliki pad prihoda, osigura naknada u visini minimalne bruto plaće, jer se jedino tako mogu spasiti radna mjesta.
Dva bitna zahtjeva
Treba također, kako navode, preispitati i veći broj predloženih mjera koje idu na ruku poslodavcima koji su ranije bili nesolidni u poslovanju ili su poslovali s gubitcima, jer neke predložene izmjene odredbi u zakonodavstvu i financijsko-bankarskom sektoru upravo idu takvima na ruku, a poslodavci koji su u periodu do izbijanja krize dobro poslovali, ne dobivaju praktično ništa.
Poduzetnici Hercegovine ističu dva zahtjeva koje se ne bi smjelo ni pod koju cijenu zaobići u Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica. Smatraju da realnom sektoru treba omogućiti neplaćanje minimalnih doprinosa najmanje tri, idealno narednih šest mjeseci kao i
refundiranje minimalne plaće i doprinosa za zaposlene u onim firmama kojima je naređeno privremeno obustavljanje rada ili je došlo do značajnog pada prihoda. Smatraju, također, da obračun i plaćanje PDV-a treba raditi tek po naplati izdane fakture.

error: Content is protected !!