MMF, nakon korone, dodatno snižava projekcije rasta za BiH

Međunarodni monetarni fond (MMF) dodatno će sniziti svoje projekcije rasta ekonomije BiH u 2020. godini, potvrdio je za Radio Slobodna Europa (RSE) Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH. Do revizije je došlo nakon posljednjih potresa na globalnim financijskim tržištima i širom Europe te u regiji, izazvanih padom cijena nafte te širenjem korona virusa (COVID-19), a što će se, smatraju u MMF-u, odraziti i na BiH. MMF je već u projekcijama iz listopada 2019. oštro spustio prognoze rasta BiH za 2020. godinu na 2,6% sa 3,2 posto, koliko je prognozirao u travnju prošle godine.

“Trenutno revidiramo svoje projekcije za BiH. I ovog puta ćemo sniziti izglede za 2020. Projekcije još nismo završili, ali mislim da se može reći da ćemo reducirati ono što smo prvobitno imali i to za nešto manje od jedan posto. Sniženja će, izgleda, biti“, kazao je Jewell za RSE.

Govoreći o novom aranžmanu BiH s MMF-om, naglasio je da su predstavnicima bh. vlasti premijeli da moraju pokazati da mogu provesti reforme. “Što znači pokazati da može provesti reforme? Rekli smo im: ako možete donijeti te zakone, onda ćemo pristati na pregovore o novom aranžmanu“, navodi sugovornik RSE Jewell.

Kako se u priopćenjima predstavnika vlasti Vijeća ministara BiH, objavljenim nakon sastanaka sa šefom Misije MMF-a za BiH Martinom Petrijem, spominje “novi program i aranžman između BiH i MMF-a”, Jewell, na pitanje je li riječ o novom aranžmanu ili nastavku posljednjeg EFF proširenog aranžmana između BiH i MMF-a, odgovara da Sporazum iz 2016. nije istekao te traje do narednog rujna.

“U ovom trenutku je vrlo neizgledno da ćemo pokušati ponovno pokrenuti postojeći program. Najvjerojatnije ćemo pustiti da on istekne te ćemo, budu li ispunjeni svi uvjeti, pregovarati o novom programu“, kaže on te dodaje da su predstavnici vlasti u BiH i na državnoj i entitetskoj razini izrazili namjeru za sklapanje novog aranžmana s MMF-om.

“Svi oni su nam rekli da bi željeli novi program, nitko nije izrazio zanimanje za ponovno pokretanje postojećeg programa koji traje već skoro tri godine. Svi kažu da su se okolnosti promijenile, da su se promijenili prioriteti, te bi željeli pregovarati o novom programu“, riječi su rezidentnog predstavnika MMF-a u BiH koji ukazuje i da su na stolu različite mogućnosti i da sve, dijelom, ovisi o tome što vlasti u BiH žele. To će se sve, kako je dodao, odrediti ako i kad počnu pregovore.

Na pitanje koji bi bili preduvjeti za sklapanje eventualnog novog aranžmana BiH s MMF-om,

Jewell pojašnjava da su ovdašnjim vlastima prenijeli da su spremni početi pregovore s vladama koje mogu provesti reforme.

“Umjesto čekanja da se formira novu Vladu FBiH, mi kažemo da, ako nam trenutna tehnička Vlada FBiH može pokazati da može provesti reforme, onda bismo bili spremni ući u pregovore i s tom vladom. Što znači pokazati da može provesti reforme? Vlada FBiH pokušava donijeti zakone koji se tiču poreza na osobni dohodak te socijalne pomoći. Rekli smo im: ako možete donijeti te zakone, a pokušali su ih donijeti u prosincu no oni nisu prošli glasanje u Parlamentu FBiH pa će pokušati ponovno, onda ćemo pristati na pregovore o novom aranžmanu“, navodi sugovornik RSE.

One thought on “MMF, nakon korone, dodatno snižava projekcije rasta za BiH

  • ožujak 24, 2020 at 10:55 am
    Permalink

    Thank you, I have recently been looking for information about this subject for ages and yours is the greatest I have discovered so far. But, what about the bottom line? Are you sure about the source?

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!