MMF poslao zadnje upozorenje pred raskid aranžmana

Upozoreni smo da bilo kakvi dodatni izdaci na bilo kojoj razini, a podrazumijevali bi povećanje plaća ili troškova za zarade, mogu da ugroze aranžman. To upozorenje se odnosi na odluku Vijeća ministara BiH, na osnovu koje se priprema i zakon o povećanju plaća policiji, rekla je Cvijanović

Međunarodni monetarni fond (MMF) upozorio je vlasti u Bosni i Hercegovini bi dodatni izdaci na bilo kojoj razini BiH, koji bi podrazumijevali povećanja plata i troškova za plate, mogli ugroziti i dodatno ugrožavaju aranžman između BiH i MMF-a.

Ovo je potvrdila premijerka RS-a Željka Cvijanović kazavši i kako aranžman s MMF-om zvanično nije raskinut, ali i da bi se u slučaju neizvršenja predviđenih obaveza morao preispitati. Nakon sastanka sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem pojasnila je kako se upozorenje odnosilo prvenstveno na odluku Vijeća ministara BiH, donesenu prije nekog vremena, na osnovu koje se priprema i zakon o povećanju plaća policiji.

Akcize koče aranžman

-To je dodatno opterećenje za aranžman i mislim da MMF nama, s obzirom na to da je riječ o zajedničkoj inicijativi nas i Europske unije, gleda kroz prste i to odugovlači. Da je neko drugi u pitanju, oni bi to davno presjekli i rekli da je ovo završena priča, rekla je Cvijanovićeva. Podsjetila je kako je RS prije pola godine izvršila sve svoje obaveze, kao i Federacija, te da su ostale obveze koje se odnose na razinu BiH, a koje se tiču akciza i još nekoliko zakona iz oblasti bankarstva i osiguranja.

Smatra kako MMF u vezi sa aranžmanom ne može vječno čekati BiH, iako postavlja rastezljive uvjete.

-Moj stav je da nema političke klime da se bavimo ovim pitanjem. Ne vidim poentu da pregovaramo nanovo ako će se tamo naći, a sigurno će se naći, isti ili slični uvjeti. Imamo već jedan aranžman koji nismo u stanju da održimo a znamo da će se neke obaveze prosto preslikati u novom aranžmanu, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je s tim u vezi dodala ne vidi poentu novih pregovora ako se godinama ne ispunjava ugovorna obaveza BiH sa Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), iako se ista našla i u Pismu namjere i aranžmanu sa MMF-om.

-Oni neće pobjeći od te teme, jer postoji zatvoreni sustav kada se dođe u sferu međunarodnog financiranja i određenih projekata koji su važni i društveno korisni, rekla je Cvijanovićeva. Ona je ponovila da bi o tome mogla pričati neka nova vlast, 2019. godine, jer bi tada trebalo da postoji neka nova struktura ili ambijent.

-Nije realno da se ove godine priča o istoj temi, bila je jasna Cvijanovićeva.

Govoreći o kreditiranju i pomoćima kazala je i kako nisu ugroženi aranžmani i dogovori sa međunarodnom zajednicom i organizacijama u vezi sa poticanjem i podrškom zapošljavanju, dodavši da se to posebno odnosi na podršku iz Svjetske banke.

-Mi smo u Vladi to usvojili i uputili u Narodnu skupštinu. Riječ je o podršci od nekih 21 milijun eura ili 40 milijuna maraka. U narednih četiri godine podrazumijevalo bi se refundiranje troškova poslodavcima za novo zapošljavanje, rekla je Cvijanovićeva.

EU pokušava pomoći

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić također se osvrnuo na aranžman s MMF-om kazavši da je i tokom ranijih pregovora sa MMF-om rečeno da rok koji su im dali nije vječan, te da postoje propozicije.

-Zbog složenosti i nastojanja EU da nekako pomognu BiH, rekli su da će nas tolerirati još neko vrijeme. Naravno, sve se odnosi na akcize, ali moram pojasniti da su akcize na naftu sasvim nešto drugo, jer idu u opću potrošnju a ovo su putarine. One su u BiH 25 feninga, a akcize su 30 do 40 feninga. Kod nas zbog negativnog stava dijela vlasti i opozicije dopuštamo da se akcize ubiru u najmanjem iznosu u Europi, kaže Novalić.

I on je potvrdio da BiH neće izgubiti bez oko 30 milijuna eura novac za zapošljavanje i da će s tim u vezi stići da izvrši obaveze kada je riječ o novoj strategiji za zapošljavanje i općem kolektivnom ugovoru.

Naveo je da će biti ispunjene obaveze da se „povuku“ ta sredstva Europske unije, te da postoje opravdani razlozi, složenost sustava u BiH, zbog čega se kasni u ispunjavanju postavljenih uvjeta za taj projekt.

Cvijanovićeva i Novalić jučer su prisustvovali skupštini akcionara Kompanije za prijenos električne energije “Elektroprijenos BiH”. Na sjednici je donesena odluka o  raspodjeli dobiti ove kompanije u iznosu od 7,4 milijuna maraka, od čega će Republici Srpskoj pripasti 2,9, a FBiH 4,1 milijun maraka.

Preostali iznos sredstava namijenjen je za rezerve “Elektroprijenosa BiH”.

Piše: Vanja Bjelica-Čabrilo, [email protected]

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!