Moratorij na otplatu kredita dobra odluka ali država mora učiniti mnogo više

Federacija i Republika Srpska su poprilično zakasnile kada je u pitanju pokušaj sanacije očitih negativnih efekata koji pandemija koronavirusa ostavlja na bh. ekonomiju jer pojedine gospodarske grane već trpe ogromne gubitke i radnike šalju kući. Ukoliko znamo da su susjedne zemlje povukle mjere o kojima naši gospodarstvenici mogu samo sanjati, a i za te mjere mnogi kažu da su nedovoljne, jasno je u kakvoj smo situaciji mi u BiH. Isto tako, sindikalisti upozoravaju da je i ovo malo mjera što je donijeto više upućeno na spas poslodavaca a ne radnika, što je dodatni problem.

Jedna od odluka naših vlasti koju svakako treba pohvaliti jeste moratorij na otplatu kredita pravih i fizičkih osoba jer bez prihoda i plaća nemoguće je plaćati obroke kredita. Uz to, bilo bi za sve žitelje itekako značajno i da država omogući i brojne pogodnosti kada je u pitanju plaćanje komunalija jer ukoliko pandemija potraje a deseci tisuća ljudi ostanu bez posla ili bez plaće u tom razdoblju i nakon okončanja pandemije naći će se u velikim problemima.

Pomoć fizičkim i pravnim osobama

Agencija za bankarstvo FBiH u najkraćem roku će pristupiti donošenju podzakonskih akata kojima se podržavaju ključne mjere za ublažavanje negativnih efekata koronavirusa na bankarski sustav, žitelje i gospodarstvo, potvrđeno je Feni iz Agencije. Poseban naglasak će biti na upravljanje kreditnim rizikom i utvrđivanju očekivanih kreditnih gubitaka. Ovakvu odluku već je donijela primjerice Srbija gdje je se moratorij odnosi na sve dužnike koji to žele (fizičke osobe, poljoprivrednike i poduzetnike i gospodarska društva), a podrazumijeva zastoj u otplati obaveza koji ne može biti kraći od 90 dana, odnosno od trajanja vanrednog stanja koje je uvedeno zbog pandemije  koronavirusa.

– U cilju odgovarajuće žurne reakcije i povećanja razine spremnosti bankarskog sustava, Agencija je već izdala preporuke svim bankama u FBiH. Prema tim preporukama banke trebaju pristupiti donošenju Programa općih mjera na osnovu kojih će klijentima, pravnim subjektima i fizičkim osobama koji su izloženi negativnim ekonomskim efektima izazvanim koronavirusom, olakšati servisiranje kreditnih i drugih obaveza prema banci, te o tome obavijestiti Agenciju, navodi se. Nadalje, program općih mjera treba sadržavati rješenja i aktivnosti koje banka može i planira poduzeti prema klijentima i portfeljima koji su izravni i neizravno izloženi efektima izazvanim virusom.

Ekonomski efekti

Banke, kako se nastavlja, također trebaju uspostaviti procese kontinuirane analize rizika i efekta u cilju evidencije klijenata i portfelja izloženosti koji su pogođeni negativnim ekonomskim efektima izazvanim virusom, kao i procjene utjecaja navedenih efekta na poslovanje banke. Uz to, banke trebaju razmotriti dodatne olakšice za klijente koje uključuju i preispitivanje trenutnih naknada za usluge koje banke pružaju klijentima i izbjegavanje naplate naknada za obradu modifikacija izloženosti. Od banaka se očekuje posebna pažnja prilikom razmatranja zahtjeva klijenata koji imaju zaduženja i u drugim bankama.

– Od banaka se također očekuje da koriste sve raspoložive potencijale za jačanje kapitala, što između ostalog uključuje zadržavanje dobiti ostvarene u 2019. godini, odnosno otkazivanje planirane isplate dividende, kao i da odgode ili otkažu isplate varijabilnih naknada zaposlenicima čije profesionalne aktivnosti imaju značajan utjecaj na rizični profil banke, stoji u odgovoru Agencije. Svemu dodajmo kako su banke dužne izvijestiti Agenciju za bankarstvo FBiH ukoliko nisu u mogućnosti postupati po danim preporukama ili ukoliko postoje objektivne okolnosti zbog kojih bi mogao nastati prekid kontinuiteta poslovanja ili kašnjenje u provedbi važećih regulatornih i izvještajnih zahtjeva.

U FBiH na dan 30. rujna 2019. poslovalo je 15 komercijalnih banaka, s 539 organizacijskih dijelova, u kojima je bilo zaposleno ukupno 6.745 osoba.

Novalić: Banke će uvesti tromjesečni moratorij na plaćanje kredita

Jučer je u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu premijer FBiH, Fadil Novalić održao sastanak s predstavnicima banaka koje posluju na području FBiH, Udruženjem poslodavaca FBiH i Agencijom za bankarstvo FBiH.

– Bankarski sektor u FBiH je likvidan i funkcionira bez problema. Fizičkim i pravnim osobama banke će omogućiti moratorij, odnosno odgodu plaćanja kredita minimalno tri mjeseca. Agencija za bankarstvo i predstavnici banaka usuglasit će odluku i propisati procedure potrebne za realizaciju ovog dogovora, izjavio je nakon sastanka Novalić.

Piše: Dragan Bradvica

[email protected]

6 thoughts on “Moratorij na otplatu kredita dobra odluka ali država mora učiniti mnogo više

 • ožujak 24, 2020 at 1:22 pm
  Permalink

  After all, what a great site and informative posts, I will upload inbound link – bookmark this web site? Regards, Reader.

  Reply
 • ožujak 31, 2020 at 10:51 pm
  Permalink

  Wow, awesome weblog structure! How lengthy have you ever been running a blog for? you make running a blog look easy. The entire glance of your website is excellent, let alone the content material!

  Reply
 • travanj 1, 2020 at 2:36 am
  Permalink

  It’s really a cool and useful piece of information. I am glad that you shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

  Reply
 • travanj 1, 2020 at 5:16 am
  Permalink

  Hello.This article was extremely remarkable, especially because I was browsing for thoughts on this subject last Tuesday.

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!