Mostar domaćin trilaterala Hrvatska-BiH-Srbija

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH jučer je u obraćanju medijima u stanci održavanja sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH potvrdio kako će se 6. ili 7. ožujka u Mostaru održati trilaterala između Hrvatske, BiH i Srbije, a na tom će susretu biti mnoštvo tema koje se tiču odnosa ove tri zemlja.

Čović je kazao kako će inzistirati na tomu da s tri susjeda imamo maksimalno dobre odnose, te kaže kako mu je drago da se u posljednje vrijeme i pored teških tema razgovara, a što je način, smatra on, da se okrenemo budućnosti. To je ono što treba Bosni i Hercegovini, naveo je Čović, istaknuvši kako su jedna stabilnost i sustavan rad strateški Hrvata u BiH kao najmalobrojnijeg naroda-sve drugo dovodi do toga da onaj najmalobrojniji narod u najvećem dijelu funkcioniranja države ispašta. Čović je dodao i kako su očekivanja od ove trilaterala relativno velika, a dijelom i zbog puno otvorenih pitanja.

Kada je riječ o europskom putu BiH, a u svijetlu činjenice da Srbija i Crna Gora dobro napreduju ka EU Čović smatra kako to može biti motivirajući faktor i šansa za BiH, upozorivši da, ukoliko budemo radili sporo kao danas, ništa se neće dogoditi. Poručio je neka ovo bude motiv kako bi BiH sustigla Srbiju i Crnu Goru te kako bi zajedno s njima ušli u Europsku uniju. Kao važnu činjenicu Čović je naveo i zanimanje koje predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker pokazuje prema ovom prostoru, a koji će u BiH stići 28. veljače.

Odgovori na Upitnik

Ipak, Čović je jučer upozorio i kako vjeruju da je trenutna situacija u BiH pomalo umjetno krizna kako bi se na neki način kontrolirali politički procesi, a osnovi je to priželjkivanje statusa quo kod mnogo rješenja. To i razlog, naglasio, zašto nismo imali odgovor na Upitnik zadnjih 4-5 mjeseci, zašto nismo dobili status kandidata kao i mnogo drugih pitanja. Ipak, naveo je kako se stvari opak nisu uspjele zaustaviti kako je to netko želio te ćemo krajem ovog mjeseca imati sve reprezentativne predstavnike Europske unije u BiH. Kaže i kako misli da ćemo tada i predati odgovore na Upitnik.

Legitimno predstavljanje

Kada je riječ o izbornom zakonodavstvu Čović je naveo kako je stav da se u ovom vremenu koliko nam je preostalo do kraja travnja treba doći do izmjena i dopuna Izbornog zakona isključivo na način da odluka o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda bude prepoznata u izmjenama Izbornog zakona kada je u pitanju Dom naroda i Predsjedništvo. Dakle, nikako polovično, a i Mostar mora biti tretiran kroz taj paket. Ipak, upozorio je kako se boji da mnogi i dalje računaju samo na to da kupuju vrijeme kako bi se došlo do krajnjeg roka, a da se ništa ne napravi, odnosno da imamo status quo.

Čović je naglasio i kako je svima jasno da međunarodna zajednica neće naturati rješenja, podsjetivši kako je dan ranije imao sastanak s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, ali i svim  drugim predstavnicima koji čine Vijeće za provedbu mira.

-Nema nikakve mogućnosti da se nametne bilo kakvo rješenje, moramo se dogovoriti. Kako mislimo 28. veljače predati odgovore na upitnik i zatražiti status kandidata, a istodobno tražimo od OHR-a da umjesto nas donese odluke. To je jedno s drugim nepomirljivo, dodao je Čović.

Na pitanje novinara općenitoj situaciji u BiH, Čović se osvrnuo na dva primjera koji se odnose na njega ne kao pravdanje već obrnuto.

-Netko je spomenuo kako sam kazao da ćemo mobilizirati hrvatski narod i drugi put da sam govorio o kalifatu. Znači, brutalne izmišljotine i jedno i drugo. Nikad izrečeno, nikada kazano. To je dobra ilustracija za napisati doktorski rad kako to sve funkcionira, istaknuo je Čović.

Više nego loši odnosi

Na pitanje koalicijskih odnosa u HNŽ-u, a u svijetlu upitnika i hotela Ero on je kazao kako postoji bezbroj problema s partnerima, pa čak i u komunikaciji. Navodi da je nerazumljivo da se u završnoj fazi kada se trebala parafirati odluka o prodaji hotela postavljaju novi uvjeti zbog čega su ljudi, koji nisu ničim krivi, na ulici i nisu u stanju riješiti životne probleme.

-To je ono o čemu govorim, traži se različita argumentacija kako bi se stanje zadržalo u jednom blatu, jednom sivilu s dosta problema koji postaju problemi svih nas. Mislim da je to krajnje neodgovorno i s te strane odnosi između koalicijskih partnera, što god to značilo, su više nego loši, upozorio je Čović dodavši ne smiju zbog našeg nerada ispaštati svi oni koji časno rade svoj posao bez obzira koja je grupacija u pitanju. Na pitanje o odgovorima na Upitnik u kontekstu HNŽ-a, odnosno u svijetlu izjave premijera FBiH Fadila Novalića da Upitnik kasni zbog te županije, Čović je upitao Novalića kako je dan ranije bez HDZ-a usvojio odluku o Upitniku ako nema stav jedne županije.

Piše: Dario Pušić, [email protected]

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!