Mostar je natrag dobio svoj derbi, u 2. kolu igrat će se 49. po redu

Iako su u fokusu nadolazeći europski izazovi naših predstavnika na međunarodnoj sceni, barem na jedan dan prvenstvo je ponovno postalo glavnom temom. Razlog je jučerašnji ždrijeb nove sezone Premijer lige BiH, ali nije da su svi zbog toga bili nešto posebno uzbuđeni.
Već u drugom kolu Mostarski gradski derbi, a u sedmom Vječni derbi sarajevskih rivala. Određeno je tako jučerašnjim ždrijebom iduće sezone Premijer lige BiH koja starta 20. srpnja. A zanimljivo će biti i u prvom kolu, u kojem se sastaju Sloboda – Radnik, Široki – Čelik, Sarajevo – Zrinjski, Velež – Mladost DK, Željezničar – Borac i Zvijezda 09 – Tuzla City. Dakle, odmah na startu sraz prvaka i viceprvaka.

Sarajevo ostalo – u Sarajevu

Iz taboru Sarajeva i Zrinjskog nisu posebno reagirali na ždrijeb. Jasno im je, kao i svima, da moraju igrati sa ostalima. I jedni i drugi u svojim su, nekim drugim, situacijama, a vrlo zanimljiva događa se na Koševu.
Naime, Bordo tim jučer je trebao krenuti put Slovenije, gdje bi nastavio pripreme, ali Musemić i ekipa ipak nisu otputovali. Razlog? Banalan, ali znakovit kada govorimo o stanju bh. nogometa. Nogometašima prvaka kasni plaća, a to što je razlog tehničke prirode, odnosno što leži u činjenici da je nedavno došlo do promjene vlasničke strukture – sliku znatno ne mijenja. Jer ipak je riječ o prvaku, ali eto – takve zemlje u kojoj sve kasni pa i nogomet.

– Zbog nepovjerenja banaka na relaciji Vijetnam – Bosna i Hercegovina, novčana sredstva poslana od strane većinskog vlasnika upravljačkih prava već određeni vremenski period nisu raspoloživa, odnosno ne mogu leći na klupski račun, što je rezultiralo kašnjenjem plata svim uposlenicima, poručili su iz kluba pa dodali: Odlazak na pripreme u Sloveniju koji je bio zakazan za danas 20. juna, bit će realiziran nakon uspješnog realiziranja isplata uposlenicima, ali i drugih administrativnih aktivnosti poput rješavanja viza za predviđeno putovanje u Škotsku u skorom periodu.

Ništa…, nema im druge nego se strpjeti.

Bekrić mahnuo Plemićima

U Zrinjskom – uobičajeni, dnevni ‘problemi’. Na ždrijeb se nisu posebno osvrtali, a on na startu donosi žestok ritam: Sarajevo na Koševu, Velež Pod Bijelim brijegom, Željo na Grbavici… Pa ipak, svjesni činjenice da je tako kako je, viceprvaci su jučer plasirali još jednu službenu objavu vezanu uz kadar. Razišli su se sa iskusnim Samirom Bekrićem koji im je pomogao osvojiti onaj zadnji naslov iz pretprošle sezone.
– Veliko hvala svim ljudima u klubu na čelu sa Dankom Šulentom i njegovim suradnicima. Veliko hvala i svim suigračima, trenerima u stručnom stožeru i svim uposlenicima u klubu. Naravno, veliko hvala i svim navijačima na podršci koja nikada nije izostala. Želim vam svima mnogo sreće i uspjeha u budućnosti. Svako dobro dragi prijatelji, rekao je Bekrić na odlasku.
Jedanaesti je to odlazak nakon što su kroz izlazna vrata izišli dva Miloša, Filipović i Aćimović, Marin Galić, Marko Perišić, Ismar Hirilahović, Hrvoje Barišić, Abid Mujagić, Nermin Hajdarević, Nikola Rodin, Nebojša Kolak. U suprotnom smjeru išli su novi igrači, ofenzivci Irfan Hadžić, Miljan Govedarica, defanzivac Tomislav Barišić (26) te 19-godišnji nigerijski veznjak Anoruo Jude Uche.

Savez uveo mix-zonu

Nakon ždrijeba su govorili mnogi predstavnici klubova, o očekivanjima i slično, a progovorili su i predstavnici Saveza – ne rekavši puno toga.
– Sustav natjecanja nije promijenjen, igrat će se kao i prošle sezone 33 kola. Što se tiče propozicija, ona su velikim dijelom ostale ista, rekao je direktor sektora za sport NS BiH, Elmir Pilav.

– Razmišljalo se o broju stranaca, međutim odlučeno je da i ove sezone ostanu četiri. Novina je da klubovi imaju obavezu mix-zone, to će biti obveza od ove sezone. Očekujemo kvalitetno prvenstvo, poduzet ćemo sve da bude regularno i da sve prođe u najboljem redu. Imamo dva nova člana, dva renomirana kluba, Velež i Borac, i smatram da će to dati dodatnu kvalitetu, dodao je Pilav.
Mix-zona je novina? To je sve? Premalo. Premijer liga BiH i dalje nema službenu web stranicu, i dalje se, iako je bolje nego prije, preslabo pokriva TV prijenosima, i dalje se nepostojanje famozne Udruge premijerligaša koristi kao snažan alibi…

Piše: Slaven Nikšić, [email protected]


BHT PREMIJER LIGA BiH 2019/20.

1. kolo (20/21. 7.)

Sloboda – Radnik

Široki – Čelik

Sarajevo – Zrinjski

Velež – Mladost DK

Željezničar – Borac

Zvijezda 09 – Tuzla City

2. kolo
Radnik – Tuzla City

Borac – Zvijezda 09

Mladost DK – Željezničar

Zrinjski – Velež

Čelik – Sarajevo

Sloboda – Široki

3. kolo
Široki – Radnik

Sarajevo – Sloboda

Velež – Čelik

Željezničar – Zrinjski

Zvijezda 09 – Mladost DK

Tuzla City – Borac

4. kolo
Radnik – Borac

Mladost – Tuzla City

Zrinjski – Zvijezda 09

Čelik – Željezničar

Sloboda – Velež

Široki – Sarajevo

5. kolo
Sarajevo – Radnik

Velež – Široki

Željezničar – Sloboda

Zvijezda 09 – Čelik

Tuzla City – Zrinjski

Borac – Mladost DK

6. kolo
Radnik – Mladost DK

Zrinjski – Borac

Čelik – Tuzla City

Sloboda – Zvijezda 09

Široki – Željezničar

Sarajevo – Velež

7. kolo
Velež – Radnik 
Željezničar – Sarajevo 

Zvijezda 09 – Široki 

Tuzla City – Sloboda 

Borac – Čelik 

Mladost DK – Zrinjski

8. kolo
Radnik – Zrinjski

Čelik – Mladost

Sloboda – Borac

Široki – Tuzla City

Sarajevo – Zvijezda 09

Velež – Željezničar

9. kolo
Željezničar – Radnik

Zvijeda 09 – Velež

Tuzla City – Sarajevo

Borac – Široki

Mladost DK – Sloboda

Zrinjski – Čelik

10. kolo
Radnik – Čelik

Sloboda – Zrinjski

Široki – Mladost DK

Sarajevo – Borac

Velež – Tuzla City

Željezničar – Zvijezda 09

11. kolo
Zvijezda 09 – Radnik

Tuzla City – Željezničar

Borac – Velež

Mladost DK – Sarajevo

Zrinjski – Široki

Čelik – Sloboda

error: Content is protected !!