MOSTAR: Nova pravila u bolnici Dr. Safet Mujić (FOTO)

Mjere prevencije nedavno su pooštrene i u Županijskoj bolnici Dr. Safet Mujić u Mostaru.

Iako na odjelima ove ustanove zasad na sreću nema pacijenata zaraženih Covidom 19, menadžment bolnice ništa ne prepušta slučaju.

Nedavno su uposlenici dobili posebne odore, one koje se nose u vrijeme epidemija i pandemija poput one kojoj danas svjedočimo, a na parkingu bolnice postavljen je trijažni šator u kojemu se svakom pacijentu uzima epidemiološka anamneza. Svi vitalni odjeli bolnice u Južnom logoru, također su, posebno izolirani.

Preventivne mjere

Ginekološki odjel potpuno je odvojen od ostatka, a zaposleni u njemu imaju posebnu trijažu i poseban ulaz. Također, ginekološki je odvojen od pedijatrijskog odjela. Izoliran je i Odjel za infektivne bolesti u kojem odnedavno važi posebna ruta kretanja i koji je također dobio zaseban ulaz.

– Odjel za ginekologiju potpuno smo odvojili od ostalog dijela bolnice. Oni praktički rade autonomno, a razdvojili smo i Pedijatriju od Ginekologije. Svatko ima zasebne ulaze. Također, fizički je izolirali i Odjel za infektivne bolesti. Sačinili smo posebnu rutu kretanja do ovogOdjela, koji sada ima zaseban ulaz. Drugim riječima, činimo sve što je u našoj moći, poduzimajući sve mjere kako bismo odgovorili novonastaloj situaciji. Situaciju treba shvatiti ozbiljno. Moramo osim naših pacijenata, maksimalno zaštititi i naše osoblje, rekao je nedavno ravnatelj bolnice doktor Zlatko Guzin.

Sve službe Kantonalne bolnice otkako je nastupilo vrijeme krize rade sa minimalnim brojem zaposlenih i to u skladu sa obimom posla, s tim što je kompletno osoblje 24 sata u stanju pripravnosti.

Nedostatak respiratora

Vrijedi spomenuti da je najveći problem ove bolnice nedostatak respiratora i ostale opreme nephodne u vrijeme epidemija kakvu imamo danas. Podsjećamo, onog dana kada je kod prvozaraženog na području Mostara ustanovljen Covid 19, bolnica u Južnom logoru sve svoje kapacitete stavila je na raspolganje kolegama u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici.

Porodi su do prekompozicije odjela bolnice na Bijelom brijegu, obavljani na odjelu ginekologije u Južnom logoru, a doktor Jurica Arapović, infektolog na SKB, posebno je na jednom od konferencija za medije zahvalio bolnici Dr. Safet Mujić na nesebičnoj pomoći, ističući da je riječ o “bratskoj ustanovi“.

 On je jučer govoreći o trenutačnom stanju u županiji istakao da SKB ima Odjel za Covid 19 na kojemu se liječe najteži slučajevi oboljenja. Ostali zaraženi liječit će se u drugim bolnicama na području županije, a kako bi se izbjegla svakodvena vožnja na relacijama dužim i od 50 kilometara.

Krizni stožer je, podsjećamo. Posljednjom odlukom naložio Općoj bolnici Konjic da oformi odjel za liječenje lakših slučajeva Covida. Doktor Arapović rekao je kako postoje i asimptomatski bolesnici, koji se mogu liječiti i u svojim domovima. Prema HNŽ-u gravitiraju i bolesnici u ZHŽ-u i HBŽ-u. D. A.

error: Content is protected !!