MOSTAR: Predstavljena ‘Moja nedovršena priča’ Vesne Šunjić (FOTO)

U Mostaru je predstavljena knjiga Vesne Šunjić “Moja nedovršena priča”.

U knjizi Vesna Šunjić govori o počecima modne konfekcije “Zlatka Vuković”, čiji je bila pokretač i direktor.

Modna konfekcija “Zlatka Vuković” proslavila je Mostar kao grad mode i glamura.

O knjizi su govorili Nada Salom, Faruk Šehić, Minja Bojanić, Emil Karamatić i Goran Karanović. U programu promocije su sudjelovali Aida Krehić moderatorica, Jasmin Bašić, prvak Opere Narodnog pozorišta Sarajevo i Mustafa Šantić, profesor muzike.

Knjigu je objavila izdavačka kuća Art Rabic iz Sarajeva, a naslovnu stranicu potpisuje dizajner Dragan Stefanović.

”Knjigu nije teško napisati, ali je najteže bilo pisati o sebi. To što je bilo, bilo je nisam ništa uljepšavala nisam ništa dodavala Mnogi kad se pročitaju prvo se naljute, a onda kažu takvi smo bili”. Napisala sam knjigu da vidite kako je bilo u ono vrijeme. Bilo je isto teško, ali je vrijeme bilo poštenije”, rekla je Šunjić i dodala kako je knjiga ”poruka kako sam se ja borila i kakav je bio moj život”.

Ljiljana Perović, jedna od najpoznatijih manekenki 1970-ih i 1980-ih, na promociji je evocirala uspomene na doba velikih uspjeha i nagrada Vesne Šunjić.

Vesna Šunjić (Mostar, 1941.) u knjizi “Moja nedovršena priča” otkriva do sada nepoznato: iskreno i otvoreno piše o počecima modne konfekcije “Zlatka Vuković”, čiji je bila pokretač i direktor, o gradnji tvornica u Mostaru, Jablanici i Posušju, o počecima mode u bivšoj Jugoslaviji na koju je izravno utjecala, ali i o modi kao biznisu i važnom privrednom faktoru.

Za svoj je rad dobila brojna društvena priznanja, između ostalog i Majsku nagradu Privredne komore BiH 1977., 27-julsku nagradu 1986. godine, “Zlatni paun” 1981. za najboljeg kreatora godine, “Zlatna pupa”, nagrada Udruženja modnih radnika i Zagrebačkog velesajma.

U knjizi otkriva nepoznate detalje, opisuje društveno – političke prilike i najavljuje i novu knjigu o svojim moskovskim godinama, kamo iz Mostara odlazi 1988. godine.

error: Content is protected !!