KAKO SU MOSTARKE OBILJEŽILE DAN ŽENA: Jedne slavile, druge vrijedno radile (FOTO)

Neke od njih su morale i raditi, pa je tako naš fotoreporter zabilježio kadrove u kojima se vidi kako nekoliko radnica vrijedno, na radnom zadatku, čisti  i ‘umiva ‘spomenik na mostarskom Rondou

MOSTAR – Žene diljem svijeta u petak su obilježile Međunarodni dan žena kada se slave ekonomska, politička i društvena postignuća pripadnica ljepšeg spola, ali se upozorava i na još uvijek nepotpunu ravnopravnost u svim segmentima svakodnevnog života.

Clara Zetkin

Prvi Dan žena je obilježen 8. ožujka 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo preko 140 žena.
Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila ‘Međunarodni dan žena’ na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Sljedeće godine je Međunarodni dan žena obilježen od preko milijun ljudi u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. Tako je nastala tradicija koja se proteže sve do danas.

Kontrast

Ni Mostar nije bio izuzetak. U gradu na Neretvi ovaj dan je obilježen na različite načine.
Ulice Mostara i osunčane bašte bile su prepune žena i djevojaka, a cijeli grad je bio u svojevrsnom ‘cvijetnom aranžmanu’  koji je neizostavni dio priče o 8. ožujku. Štandovi puni cvijeća i Mostarke sa cvijećem u rukama slika je koja je u petak preplavila vjerovatno najosunčaniji grad u BiH.
No, ipak… mnoge žene u Mostaru nisu imale priliku na takav način obilježiti Dan žena. Neke od njih su morale i raditi, pa je tako naš fotoreporter zabilježio kadrove u kojima se vidi kako nekoliko radnica vrijedno, na radnom zadatku, čisti  i ‘umiva’ spomenik na mostarskom Rondou. Samo  nekoliko metara dalje od njih prodavalo se cvijeće povodom najpoznatijeg ženskog ‘praznika’. Tamo su muškarci, ali i žene birali najmirisnije cvijetove za poklon u znak pažnje.
Istovremeno,  ulicom kraj njih su prolazile žene s  poklonima i cvijećem u rukama.


Tijekom dana,  uz mirise cvijeća na proljetnom mostarskom suncu, učenici Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru (UWC Mostar) pripremali su se sa prigodnim transparentima za “Marš za Dan žena 2019”.

error: Content is protected !!