Mostarcima prijeti bojni otrov, vlasti kriju istinu!?

Tvrde da je u prečistačima došlo do nakupljanja mulja, u kojem se nalazi veliki postotak otrovnih materija, a posebno otrova koji se zove piralen, koji je kako navode, vrlo opasan te se u međunarodnim krugovima tretira kao bojni otrov

Predstavnici Mreže nevladinih organizacija “Naše društvo” iz Mostara obavijestili su u utorak javnost o postojanju, kako tvrde, velike ekološke bombe u Mostaru.
Oni tvrde da su građani Mostara direktno izloženi opasnim otrovima, kojima se ne upravlja na pravi način, a koji su otkriveni tek izgradnjom pročistača otpadnih voda u južnoj zoni grada.

Piralen kao bojni otrov

Tvrde da je u prečistačima došlo do nakupljanja mulja, u kojem se nalazi veliki postotak otrovnih materija, a posebno otrova koji se zove piralen, koji je kako navode, vrlo opasan te se u međunarodnim krugovima tretira kao bojni otrov.
Kako tvrde, taj mulj se lageruje mimo bilo kakvih procedura, a nitko ne zna koliko to već kruži kanalizacijom i tko ga ispušta.
Dodaju kako su se neki od radnika na prečistačima žalili na zdravstvene tegobe, a da su neki od njih čak dali i otkaz kako ne bi radili u blizini otrovnih materija.
Ustvrdili su i da navodno postoji službeni izvještaj institucija o prisustvu opasnih otrova u mulju i otpadnim vodama u Mostaru, ali da je taj dokument nedostupan javnosti.
Iz Mreže „Naše društvo“ pozvali su medije da zatraže taj dokument kako bi se se sami uvjerili u njihova saznanja.

Predstavnici Mreže ‘Naše društvo’ , Marin Bago i Husein Oručević, zatražili su zbog svega ostavku gradonačelnika Ljube Bešlića i nadležnih u komunalnom sektoru, a najavili su i proširenje postojećih kaznenih prijava.
Bago i Oručević naglašavaju da je problem eskalirao zbog, kako tvrde, nestručnog upravljanja projektom kolektora otpadnih voda, za koga se ne zna koliko je uopće koštao i zbog čega su probijeni svi rokovi njegove izgradnje.

Otvorena treća deponija

Na press-konferenciji u OKC „Abrašević“ novinarima se obratio i stanovnik naselja Vrapčići, Nijaz Hodžić, koji je govorio o ispuštanju sumnjivih materija iz deponija na Uborku u bujične vode i potoke, koje se zatim ulijevaju u Neretvu.
Hodžić tvrdi da je pored dvije postojeće, napunjene, deponije na Uborku, nedavno otvorena i treća, koja međutim, tvrdi, nema nikakvu potrebnu dokumentaciju.
On je najavio mogućnost i da mještani naselja u Bijelom Polju, u okolini deponije, blokiraju ceste, sve dok nadležni ne poduzmu odgovarajuće mjere.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!