Mostarska profesorica u stihovima predaje biologiju

Kada je počela pričati u stihovima/rimama učenici su bili oduševljeni pa su to čuli i oni iz drugih odjeljenja kojima više ne predaje. Počeli su  govoriti da im se njen rime sviđaju i da su ih upamtili

Sabina Dumpor neobična je i kreativna profesorica iz Mostara. Od 2017. godine ona predaje biologiju u Drugoj gimnaziji i u Srednjoj tekstilnoj i poljoprivrednoj školi, i mikrobiologiju s epidemiologijom u Srednjoj medicinskoj školi u Mostaru.
Znanje u stihovima
Naizgled, sasvim obična profesorica, no njen način predavanja nije nimalo uobičajen. Naime, Sabina svoje znanje prenosi u rimama odnosno stihovima, a kako je do toga došlo objasnila je za hayat.ba.


– Jednom prilikom, prije ulaska u učionicu, čula sam jednog učenika kako sa drugovima recitira neke stihove naših pjevača, na što sam ja dodala: “Hajde da mikrobiologiju pričamo u stihovima, na primjer mene stomak boli, možda je Escherichia coli…itd” i taj čas je jednostavno krenulo. Radili smo novu lekciju gdje sam ja spontano počela stihove pričati u skladu sa tekstom koji je bio na prezentaciji. Pošto je to sve počelo u Srednjoj medicinskoj školi, onda sam ja napisala tu prvu pjesmu o bakterijama koju sam odlučila da snimim i postavim na društvene mreže (Facebook i Instagram). Taj prvi snimak je dobio preko 30. 000 pregleda na Instagramu. Poslije toga, objavila sam još tri “lekcije” koje isto tako imaju mnogo pregleda. Napisala sam još dvije nove koje ću uskoro snimiti – pojasnila je Dumpor za hayt.ba.
Kada je počela pričati u stihovima/rimama učenici su bili oduševljeni pa su to čuli i oni iz drugih odjeljenja kojima više ne predaje. Počeli su  govoriti da im se njen rime sviđaju i da su ih upamtili.
– Onda su učenici, budući frizeri, htjeli da napišem nešto i za njih, pa je tako nastala i sljedeća pjesma. To je samo meni dalo dalje vjetar u leđa da nastavim to raditi, što se pokazalo pozitivno u svakom smislu – kaže  Sabina Dumpor.


Nema diktiranja
Nije prošlo dugo vremena kada su na njenim satovima učenici počeli sami smišljati rime.
– Na svakom satu koristim powerpoint prezentaciju pošto ipak predajem predmet gdje slika ili video projekcija govore više od tisuću riječi. Na mojim satima nema diktiranja, komuniciram sa učenicima, aktivno su uključeni u rad. Stihovi/rime dolaze spontano i obično ih ne planiram. To samo krene  i što mi je još drago, učenici su počeli pisati stihove o lekcijama, predmetu i kažu da sam ih zarazila sa njima. Obično kada uđem na čas, oni samo kažu da je netko od njih ili svi oni napisali pjesmu i da je ja pročitam naglas svima – navodi ona.
Sabina poručuje da je sretna jer radi ono što voli i  jer je našla način da biologiju i mikrobiologiju prikaže na jedan malo drugačiji i zabavniji način. Nisu samo učenici oduševljeni Sabininom krativnošću. Mnoštvo divnih  komentara dobila je i od svojih kolega. Predložili su joj se prijavi za izbor najinovativnijeg nastavnika koji se bira svake godine.

error: Content is protected !!