Mostarski ‘Hamlet’ gostuje u Splitu

Kazališni hit ovjenčan s nekoliko nagrada na različitim festivalima u BiH “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” u produkciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Mostaru gostovat će u četvrtak, 16. svibnja, na kazališnim daskama HNK Split.

Ova predstava, koju je režirao Ivan Leo Lemo, ranije je prepoznata kao osvježenje Brešanovog teksta te iako je to vrlo poznata drama koja dugo godina igra u kazalištima regije, pristup tekstu i izvedbi je nov.

Ivo Brešan je napisao dramu 1965. godine, a već je 1971. prvi put uprizorena. Vječne su teme koje obrađuje Brešan, od lopovluka i primitivizma do stalne borbe za pravdom i pravednošću. Ipak, mostarski “Hamlet” unosi novine na scenu pa je scena ispunjena bačvama različitih veličina te tako sugerira veliku krčmu na otvorenom koja postaje ironični komentar socijalističkog konteksta s početka pedesetih godina prošlog stoljeća. Itekako aktualna, po vijestima, po medijima u razgovorima kruži ona ista rečenica iz Brešanove drame: “Gdje su pare”? 

To gumno s bačvama priziva davni svijet rituala i svetkovina gdje se igrom i pjesmom slavio bog Dioniz, a Lemo je od tog gumna napravio broadwaysku scenu. Upravo na tom osuvremenjenom gumnu, pod umjetnim svjetlom Mrduše, pomalja se učitelj koji prerađuje Shakespeareov jampski stih na vlaški deseterac i suptilno se i ironično sveti primitivizmu i bahatim vlastodršcima.

Kako kaže dramaturg Dragan Komadina, mostarska Mrduša zaziva prekid Bukarina kola i izlazak iz njegovog strujnog kruga.

“Pokažimo Bukarama da nemaju neograničenu moć nad nama. To je čak prilika i za njih da se suoče sa sobom i počnu sumnjati u vlastitu misiju, figuru apsolutističke vlasti koju utjelovljuju”, kaže Komadina.

U predstavi igraju: Slaven Knezović, Robert Pehar, Ivan Skoko, Angela Bulum, Sanda Krgo Soldo, Miro Barnjak, Jelena Kordić Kuret, Bojan Beribaka, te kao seljani Nikolina Marić, Danica Džidić, Stana Šuman, Sofija Vrljić, Mario Bošnjak i Zorislav Galić.

Dramaturg je Dragan Komadina, scenografkinja Vesna Režić. Kostimografiju potpisuje Mirjana Zagorec, skladatelj je Zvonimir Dusper Dus, a koreograf Leo Mujić.

error: Content is protected !!