Mostarski mladi nogometaši boravili u Japanu

Deset članova Sportske akademije “Mali Most” iz Mostara u proteklom periodu boravilo je u posjeti Japanu.

“Posjetili smo znamenitosti Tokya, Osake, Kishiwade. Tokom posjete Japanu odigrali smo dvije prijateljske utakmice protiv vršnjaka iz FC Narashino i FC Gamba Osaka. Posjetili smo stadion Jef United u kojem je kao trener radio naš proslavljeni trener Ivica Osim, te nogometni muzej u sklopu Nogometnog saveza Japana” priopćeno je iz ove akademije.

Vrhunac putovanja je bilo prisustvo na gradskom derbiju u Saitami između FC Urawa Reds i Omiya koji je odigran pred 40.000 posjetilaca u fantastičnom sportskom ambijentu.

Posjetili su Veleposlanstvo BiH u Japanu, te Nogometni savez Japana u kojem su se susreli sa selektorom Japana Vahidom Halilhodžićem i njegovim asistentom, trenerom golmana,  Enverom Lugušićem.

“Domaćini su se potrudili da upoznamo japansku kulturu i kuhinju, pa je ovo bila prilika da se upoznamo sa tradicionalnim festivalom Danjiri, ali i probamo sushi, okonomiyaki i neka druga jela karakteristična za Japan. Iskrene zahvale našim domaćinima na super prijemu i dobroj organizaciji velikog broja sadržaja. Nadamo se da ćemo imati priliku uzvratiti posjetu u našem gradu, te naše prijatelje upoznati sa ljepotama našeg kraja”. istaknuto je u priopćenju.

Akademija ”Mali most” je pokrenuta 2015. godine, a namijenjena je za djecu iz cijelog Mostara. Podržale su je brojne međunarodne organizacije kao i Veleposlanstvo Japana u BiH, te program “Dijalog za budućnost”. Akademija se od svog početka fokusira na nogomet, a nakon određenog vremena, u njen rad bi trebali biti uključeni i drugi sportovi. Važan dio projekta Sportske akademije u Mostaru je i rekonstrukcija stadiona Kantarevac, koji već od svoje obnove koriste članovi spomenute akademije, a obnovu Kantarevca je također omogućila Vlada Japana.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!