Mostarski studenti posjetili SASE

Sarajevsku burzu u srijedu su posjetili studenti Ekonomskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” iz Mostara.

Tokom posjete, koja je dio kontinuirane saradnje između ove dvije institucije, upriličena je prezentacija o načinu rada i fukcioniranja burzanskog tržišta.

Studenti su imali priliku upoznati se o osnovnim informacijama o Sarajevskoj berzi, ulozi burze u ekonomiji, važnosti finansijskog tržišta, ali i sa konkretnim načinima kupovine i prodaje vrijednosnih papira putem burzanskog sistema trgovanja.

Studentima iz Mostara prezentaciju je izložio Ahmed Hodžić. rukovodilac Odjela trgovine i nadzora Sarajevske berze. Upoznao je studente sa stručnim zanimanjima, vezanim za tržište kapitala, kao što su ovlašteni broker i ovlašteni investicijski savjetnik na tržištu vrijednosnih papira. Također im je pojasnio berzu kao centralno mjesto povezivanja ponude i potražnje za vrijednosnim papirima.

Razgovarano je i o novim trendovima na svjetskim tržištima, te o mogućnostima i perspektivama takvih tržišnih instrumenata na lokalnom tržištu.

Cilj današnje edukacije bio je predstaviti berzu ovim mladim ljudima „očima brokera“, odnosno približiti im teoriju i praksu tržišta kapitala.

Inače, Sarajevska burza već dugi niz godina surađuje sa univerzitetima, organizirajući workshop-ove, prezentacije, predavanja i druge edukativne aktivnosti, koje studentima pomažu u boljem razumijevanju tržišta kapitala i rada berze. Kroz ove suradnje studentima se približava financijsko tržište i aktivnosti Sarajevske burze, priopćeno je iz Sarajevske burze.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!