Muftija Dedović: Obitelj je sklonište i potpora

 Bajram namaz na području Muftijstva mostarskog klanjan je 147 džamija i mesdžida. Središnja bajramska svečanost održana  je na malonogometnom stadionu  Univerzitetsko sportsko rekreativnog centra “Midhad Hujdur Hujka”u Mostaru, a bajram namaz predvodio je i bajramsku hutbu održao mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović.

Među brojnim univerzalnim porukama propisa hadža i kurbana muftija Dedović je posebno izdvojio značaj i očuvanja zdrave obitleji kao osnovne ćelije ljudskog društva.

-Nema jačih veza od onih između roditelja i djece. I to je i slast i tegoba života. Zato  i jeste ta obiteljska ćelija toliko važna. Ona je rasadnik života, ljepote i mudrosti. To je tako ljekovito pribježište,  sklonište i potpora. Zato i jeste izložena brojnim nasrtajima. Zdravo obiteljsko gnijezdo trebamo savijati, u njemu se vjera naša, kultura i običaji čuvaju. Ta zdrava obiteljska zgrada mora nam biti u vrhu prioriteta – kazao je muftija.

Istaknuo je da inspiraciju za očuvanje obitelji treba tražiti u poslaničkim tradicijama i lijepim primjerima iz sadašnjeg vremena i okruženja, nepovodeći se za sve češćim bezraložnim širenjem pesimizma, dokonosti i negativistički intoniranim porukama.

On je pozvao vjernike da u svakoj prilici unose dobro raspoloženje među ljude, olakšavaju i da jedni drugima budu radost, utjeha i nada.

-To će Allah nagraditi sevapom. Allah ne voli da ljudi budu parničari, svađalice, da šire nepovjerenje i loše vijesti o drugim ljudima. Vrijeme je naš najdragocjeniji resurs. Vrijeme je život. Ne smijemo dopustiti da nam sve postane rutina, a što susrećemo na svakom koraku. Stalo nam je da u ovoj zemlji bude mira, reda i prosperiteta. U njoj ima nafake i bereketa. I dovoljno Božijih blagodati. Valja nam se okrenuti radu i djelovanju, i poduzimanju onoga što je u našoj moći, gdje god budemo u prilici – naglasio je muftija Dedović.

 On je također pozvao vjernicke da na dostojanstven način radost bajrama podijele sa svojim susjedima, rodbinom, poznanicima i prijateljima jer će na taj način, dijeljenjem osjećanja i brige, svoj vlastiti život  učiniti bogatijim.

-Mubarek dani Bajrama ostaviće u nama snažan pečat vjere, bratske širine i ljubavi. U ovim danima svjedočićemo bliskosti, pažnji i otvorenosti naših srca. Dani bajrama nam budu  nadu i svjedočanstva da možemo biti bolji i drukčiji. Ta nas osjećanja trebaju stalno podsjećati da su mir, sloga i ljubav uvijek bolji od konflikata, razdora i mržnje -poručio je muftija.

Tradicionalni bajramski prijem muftije mostarskog bit će upriličen večeras u Studentskom hotelu Mostar sa početkom u 19:30 sati, priopćili su iz Muftijstva mostarskog.

error: Content is protected !!