Muke sastavljanja novog međunarodnog sportskog kalendara protežu se najmanje na dvije godine

Ono što se pretpostavljalo da će se dogoditi su definitivno dogovorili Japan i Međunarodni olimpijski odbor (MOO) – odgoda Olimpijskih igara u Tokiju zbog pandemije koronavirusa.

Igre će se održati najdalje sljedećeg ljeta i nosit će naziv Tokio 2020., a sad organizatori moraju pronaći najbolji mogući termin jer je sljedeća godina prepuna svjetskih prvenstava i drugih natjecanja.

Gdje smjestiti OI?

Travanj – svibanj je period kad se održavaju neki od velikih američkih sportskih događaja kojih se NBC, kao vlasnik TV prava za Olimpijske igre, ne može odreći. Za NBC je već odgoda Igara ogroman gubitak jer su već bili prodali 90 posto prostora za reklame. Osim toga, neki od svjetskih sportskih klasika, koji su ove godine odgođeni se također održavaju u travnju/svibnju. Izvjesno je da bi Igre mogle biti održane ipak u srpnju – kolovozu kako je bilo predviđeno i za ovu godinu (plan je bio 24. srpnja – 9. kolovoza).

Organizatori će se susresti s novim pregovorima kad je u pitanju infrastruktura koja će udomaćiti Igre. Tako će sad npr. za stanove olimpijskog sela, koji su većinom prodani, morati razgovarati s njihovim novim vlasnicima.

Utjecaj na 2022.

Novi međunarodni sportski kalendar će znatno utjecati i na 2022. godinu za koju će biti pomjereno dosta natjecanja. Predsjednik Svjetske atletike (WA – bivši IAAF) Sebastian Coe je izjavio da bi Svjetsko atletsko prvenstvo, koje se sljedeće godine trebalo održati u Eugeneu (SAD), moglo biti prebačeno na 2022. kao posljedica odgode Olimpijskih igara.

 – Već smo u pregovorima s organizacijskim odborom u Oregonu o promjeni datuma pa čak razgovaramo o mogućem prebacivanju na 2022. zbog vremena potrebnog za Olimpijske igre sljedeće godine. Svi moramo biti fleksibilni, živimo u nesigurnim vremenima i o ovome ćemo morati dosta razmišljati, izjavio je Coe.

Bilo kakva odluka o terminima mora pričekati odluku MOO-a o točnom datumu kad će se održati pomaknute OI u Tokiju.

Problem je svakako i 31. Ljetna univerzijada koja je raspoređena za period između 8. i 19. kolovoza 2021. godine u gradu Chengdou (Kina), a posebno činjenica da je UEFA muško Europsko nogometno prvenstvo odgodila za period između 11. lipnja i 11 srpnja 2021. godine. Ovo natjecanje je tako ušlo u teren ženskog Europskog nogometnog prvenstva koje bi se trebalo održati od 7. srpnja do 1. kolovoza 2021. To znači da bi se ovo natjecanje moglo poklapati sa Olimpijskim igrama, a ženske nogometne reprezentacije na OI šalju najbolje timove. Očito će i ovo prvenstvo trebati pomjeriti.

Brojne odgode će donijeti sasvim drukčiji novi međunarodni sportski kalendar koji će tek dobiti svoja rješenja, a evidentno je da će sport posljedice globalne pandemije korona virusa osjećati duže od sljedeće dvije godine. Er.B.

Druga odgoda

Ova je prva odgoda Olimpijskih igara u modernoj eri u doba mira. Igre 1940. i 1944. su bile odgođene zbog Drugog svjetskog rata.

Jedina razumna odluka

 – S dubokim žaljenjem prihvaćamo odgodu, ali smo svjesni da je to jedina odluka koju možemo podržati u svjetlu razarajućeg učinka kojeg COVID-19 ima na

naš narod, naše zajednice i naše obitelji. Vrijeme je da prestanemo razmišljati o Tokiju 2020. i da budemo na sigurnom sa svojim obiteljima, rekao je predsjednik Britanskog olimpijskog odbora (BOA) Andy Andson.

‘Japan je bio spreman, svijet nije’

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša je izjavio kako je i osobno bio zagovornik odgode OI u situaciji rastuće zaraze korona virusom u svijetu.

 – Očekivana je to odluka MOO-a i organizatora Igara, donesena na temelju razumnog prosuđivanja prilično zabrinjavajuće situacije u svijetu. Donesena je u interesu sporta. Domaćini su već lansirali uzrečicu: ‘Japan je bio spreman, svijet nije’, a tako zapravo i jeste, rekao je Mateša.

Odgođen i put olimpijske baklje

Nakon odgode Olimpijskih igara, organizacijski odbor Tokio 2020. je također odgodio put olimpijske baklje po Japanu koji je trebao početi u četvrtak u Fukushimi. Organizatori Igara su najavili da će naknadno objaviti datum kada će baklja krenuti na novi put po Japanu. Olimpijska baklja ostat će u Japanu, a organizacijski odbor Igara dodao je da će provjeriti može li se u novi put baklje uključiti oni koji su bili planirani za ovogodišnji događaj.

Igre će pokazati da život nije stao

Odluku MOO-a o odgodi Igara komentirao je i izbornik “kauboja” Lino Červar.

 – Olimpijske igre kao najveća manifestacija ljudskoga roda su i najveći izazov za svakog sportaša, pa tako i za hrvatsku mušku rukometnu reprezentaciju. Ove Olimpijske igre će biti posebne, jer će one pokazati da život nije stao, premda je stalno ugrožen i u opasnosti, kazao je Červar.

error: Content is protected !!