MUP HNŽ-a O POTRAZI ZA GAČIĆEM: Predlažemo da mediji objektivno informiraju javnost

Ministarstvo unutrašnjih poslova HNŽ oštro je demantiralo, kako navode, dio izjava pojedinih policijskih dužnosnika i bivšeg ministra MUP Kantona Sarajevo, “te raznih kvazi-stručnjaka koji su se pojavili nakon okončanja krize i koji misle da znaju puno o operativnim policijskim poslovima”.
“Naime, radi se o neistinitim, netočnim i neutemeljenim tvrdnjama, jer je MUP-HNŽ od prvih momenata istrage vezano za ubojstvo Sauda Sultanića, koje se dogodilo dana 4. veljače godine u mjestu Podorašcu opština Konjic, angažovao sve raspoložive mehanizme, ljudstvo i tehničku opremu, a sve u cilju pronalaska osumnjičenog Edina Gačića. Raspisana je potjernica za osumnjičenim i uspostavljen kontakt sa svim bezbjednosnim agencijama na razini države BiH, te razmjena informacija o osumnjičenom. Podsjećamo da su policijski službenici MUP-a HNŽ učestvovali u radu operativnog štaba FUP-a i bitno doprinijeli razrješenju slučaja zajedno sa ostalim kolegama”, navodi se u priopćenju.

Policijski službenici MUP-a HNŽ su u , kažu, periodu od 4. 2. godine do 9. 2. 2019. godine konstantno vršili operativnu potragu za osumnjičenim. 

“Za taj vremenski period pretresli su više od osamdeset objekata na području opštine Konjic i šire. Sve prijave građana su provjerene na terenu kao i sumnjiva lica. Sa FUP i OSA uspostavljen je kontakt radi pružanja tehničke pomoći i eventualne pomoći u ljudstvu, te distribucije informacija. Za vrijeme operativne potrage korišten je „dron“ te ostala specijalna oprema. Jedinica za operativnu podršku MUP-HNŽ pored zadaća na terenu, kontrolirala je cestovni i željeznički saobraćaj, pretresali vozila i vozove u cilju pronalaska osumnjičenog”, priopćeno je iz MUP-a. 

Također su, navode, i pripadnici ostalih PU iz sastava MUP-a HNŽ po dubini vršili potrebne operativne radnje.

“Sve gore navedeno bilo je u funkciji kriminalističke istrage i operativne potrage (od samog početka do okončanja) za osumnjičenim Edinom Gačićem. Na kraju postavljamo pitanje naprijed navedenim kvazi-stručnjacima zašto je samo jedan policajac obezbjeđivao objekt FUP-a u epicentru djelovanja i kretanja bjegunca, a posebno jer je MUP-HNŽ depešom obavijestio operativni štab FUP-a da se bjegunac nalazi na području Kantona Sarajevo i to dan ranije od ubistva policajca.
UZ sve pohvale pripadnicima MUP-HNŽ , a posebno PU Konjic, predlažemo da mediji u buduće objektivno i nepristrasno informiraju javnost o jako osjetljivim pitanjima kao što je ovo”, priopćili su iz MUP-a HNŽ.

error: Content is protected !!