Na ‘Bogdanovićev spomenik’ uz pratnju interventne policije

Noć prije dolaska nepoznati počinitelji polomili ploče s imenima poginulih

MOSTAR – Oko 150 antifašista iz više gradova Slovenije, te iz Italije i Austrije, točnije članova Udruženja koruških partizana, posjetili su u petak Mostar, gdje su obišli i Partizansko spomen-groblje.

Polomljene ploče

Pod policijskom pratnjom, te i uz pripadnike interventne policijske jedinice MUP-a HNŽ-a, goste iz Slovenije su na Partizanskom spomen-groblju “dočekali” neprimjereni grafiti, a mogla su se vidjeti i svježa oštećenja nadgrobnih spomenika poginulim partizanima iz Drugog svjetskog rata, jer su noć prije dolaska nepoznati počinitelj polomili ploče s imenima poginulih.

“Mi živimo fašizam, možda gori od onog kojeg se sjećamo, prisjećajući se poginulih antifašista. Vidjeli ste kako izgleda ovo remek-djelo memorijalne arhitekture Bogdana Bogdanovića. Jučer kada smo objavili da ćete doći, naprosto smatrali smo da je to jako važno, vidjeli ste ‘dobrodošlicu’ koja nas je dočekala. I ono malo ploča koje bilježe poginule borce je polomljeno”, rekao je, obraćajući se gostima, predsjednik Udruženja boraca i antifašista Narodnooslobodilačkog rata Mostar, Sead Đulić.

Izaslanstva su potom položile vijence, nakon čega im se obratio 93-godišnji Danilo Škorja, koji je bio borac Treće prekomorske udarne brigade, koji je ranjen u borbama za oslobođenje Mostara 14. veljače 1945. godine.

“Moram reći da vidim nekog napretka ovdje. Prošle godine i pretprošle godine je tu sve bilo razbacano, prljavo i zapušteno. Valjda se malo promijenilo”, poručio je uz ostalo Škorja, govoreći o stanju u kojem se nalazi Partizansko spomen-groblje.

Fašizam prisutan i u Sloveniji

Predstavnici antifašističkih udruženja Slovenaca iz Slovenije, Austrije i Italije poručuju da treba poštovati tradiciju NOR-a.

“Kraj iz kojeg ja dolazim, mi smo živjeli u fašizmu, taj kraj otkud ja dolazim je živio pod fašizmom od 1920. godine, od dolaska Mussolinija, to je bila Italija. I Slovenci su se vratili u svoju matičnu državu. To je donijela broba, to je ta vrijednost koju treba poštovati. Bez Drugog svjetskog rata i NOB-a bi to bila tamo još uvijek Italija”, rekao je novinarima Slobodan Radujko, iz grada Izola, predsjednik Pokrajinskog saveza boraca NOB-a Južne Primorske.

„Fašizam i klerofašizam je prisutan u svim zemljama, pa tako i u Sloveniji. Na nama je da pronađemo način da se borimo protiv njega te da na mlade prenesemo srž borbe protiv te pošasti“ poručio je Radujko.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!