Na Starom kontinentu nogomet se postepeno ‘budi’

BERLIN, (FENA) – Njemačka Bundesliga postala je prva velika europska nogometna liga koja je nastavila prvenstvo nakon pauze zbog pandemije koronavirusa.

Isto to jako žele u Španjolskoj i Italiji te u Engleskoj, gdje danas počinju s treninzima u prvoj fazi ponovnog pokretanja nogometa. U ovom tjednu omogućeno je samo treniranje u malim grupama do pet igrača istovremeno na terenu.

Na Starom kontinentu nogomet se postepeno budi nakon blokade svih aktivnosti zbog pandemije koronavirusa. Samo u Bjelorusiji nogometne utakmice nisu suspendirane ni na jedan dan zbog pandemije.

Ostale europske lige su imale prisilnu pauzu. Najprije je nogomet pokrenut na Farskim Ostrvima 9. svibnja, a zatim je 16. svibnja uslijedio nastavak sezone u njemačkoj Bundesligi.

Sljedeća na redu bit će Češka, za koju se očekuje da će prvenstvo nastaviti 23. svibnja, Danska će nastaviti nogometno prvenstvo 28. svibnja, Srbija 30. svibnja, Austrija 2. lipnja, Portugal 4. lipnja, Hrvatska 6. lipnja, Turska 12. lipnja, Norveška 16. lipnja, Rusija 21. lipnja i Finska 1. srpnja.

Konačne odluke još nisu donijete, ali žele nastaviti ligaška natjecanja u Rumunjskoj (27. svibnja), Poljskoj (29. svibnja), Grčkoj (6. lipnja), Engleskoj (12. lipnja), Italiji (13. lipnja) i Švicarskoj (20. lipnja). 

U nekim zemljama prvenstva su već završena. Nizozemska i Luksemburg okonačli su sezonu 2019/20.  bez proglašenja prvaka. Također na Kipru, nisu se odlučili da nastave natjecanje i neće proglasiti državnog prvaka.

Mađu velikimi ligama prvenstvo je završeno samo u Francuskoj u kojoj je bogati pariški klub PSG postao prvak. Belgija je također odlučila da ne nastavi sezonu zbog COVID-19, a državni prvak je postao Brugge.

Iako u Engleskoj žele nastaviti Premijer ligu pred praznim tribinama, sezona na sjeveru Ostrva, u Škotskoj, prijevremeno je prekinuta, a naslov prvaka osvojio je  Celtic.

error: Content is protected !!