NA UDARU: 88 posto slučajeva mobinga nastaje zbog nesposobnih šefova

U pola godine Udruzi građana “Stop mobbing” obratilo se 27 djelatnika iz Bosne i Hercegovine koji su prijavili mobbing, od čega njih 19 iz Republike Srpske i osam iz Federacije BiH.

Mobing, kao poseban oblik diskriminacije na radnom mjestu, u Bosni i Hercegovini izražen je u velikoj mjeri na svim radnim mjestima. Najčešće se događa u loše organiziranim poduzećima (ustanovama) i u slučajevima nezainteresiranosti i bespomoćnosti menadžmenta, a prema istraživanjima, mobing čak u 88 posto slučajeva nastaje zbog nesposobnih šefova.
Zbog straha od poslodavaca i gubitka posla, većina zaposlenika u BiH, čak i po cijenu zdravlja, ne želi uopće da priča o mobingu. 

Ponižavajući poslovi, nema bolovanja, nema odmora

– Na udaru mobinga podjednako su i muškarci i žene i u pravilu su to uvijek savjesne, odgovorne i vrijedne osobe, one koje vole i znaju raditi svoj posao – izjavila je za Fenu Anica Ramić, predsjednica UG “Stop mobing” sa sjedištem u Trebinju i poručila kako “nikada nećemo postati ozbiljna i civilizirana država ukoliko ne shvatimo da je mobing općedruštveni problem, a ne samo problem pojedinca (žrtve)”.
Kao najčešće primjere mobinga Ramić navodi davanje ponižavajućih poslova, stalne kontrole i kritike od radnih kolega i pretpostavljenih, nedozvoljavanje korištenja godišnjeg odmora, neodobravanje odmora kada to zaposlenik želi kao i nemogućnost da ode na bolovanje. Tu je i nepozivanje na sastanke, pretrpavanje radnim obvezama ili situacije u kojima zaposlenik dolazi na posao, a nema nikakvih obveza, odnosno ne daju mu se nikakvi radni zadaci.
U prvih šest mjeseci ove godine, po riječima Ramić, nije bilo prijava seksualnog uznemiravanja na poslu, mada i ta vrsta zlostavljanja inače nije zanemariva.
Jedna od žrtava mobinga koja se obratila Udruzi je i zaposlenica iz Banja Luke koja svakodnevno doživljava psihičko zlostavljanje na poslu od nekoliko rukovoditelja i kojoj se čak prigovara i odlazak u toalet.

Moje zdravlje je ugroženo

– Imam ispod 30 godina i radim u Banjaluci. Izvjesno vrijeme gotovo svakodnevno doživljavam psihičko zlostavljanje na poslu od strane nekoliko rukovoditelja. Moje zdravlje je ugroženo, ne mogu da spavam, osjećam ‘grč’ u želucu, imam problema s ciklusom, depresivna sam i agresivna, osjećam se nesigurno, grizem nokte i samo razmišljam o otkazu, što i jest njihov cilj. Kao da žele da me dovedu do toga da sama odem –  navodi u prijavi i dodaje kako sve to utječe negativno i na njezin život izvan posla.
Ramić ističe kako je mobing u našoj zemlji ogroman problem, a stvar je utoliko ozbiljnija ima li se u vidu to da je, prema statističkim podacima, ova pojava najraširenija u organima državne uprave, školstvu, zdravstvu, te kulturi i obrazovanju. Dakle, upravo u onim ustanovama i institucijama koje bi trebale predstavljati društvenu preventivu ovakvim pojavama. 

Nema svijesti
Upitana zašto zaposlenici u BiH ne prijavljuju mobing, Ramić kaže kako se u posljednje vrijeme često priča o tom problemu, ali kako naše društvo još uvijek nije razvilo svijest, a ni mehanizme za sprječavanje.
Postupak pred sudom može pokrenuti zaposlenik koji je zlostavljan, sindikat, organizacija građana koja se bavi zaštitom ljudskih prava, ali i poslodavac.
Podsjetila je pritom da se u Hrvatskoj pitanjem mobinga bave i sindikati s obzirom na to da ova pojava predstavlja kršenje osnovnih prava vezanih za rad, ali da se u BiH po tom pitanju, za sada, ne radi baš ništa.
“Trebalo bi da se ovim problemom bave prvenstveno naša ministarstva, inspekcije i pravosuđe. Naši sindikati bi također na listu svojih prioriteta trebali uvrstiti i borbu protiv mobinga”, poručila je Ramić.

2 thoughts on “NA UDARU: 88 posto slučajeva mobinga nastaje zbog nesposobnih šefova

 • kolovoz 9, 2019 at 6:43 am
  Permalink

  Idite vani, idite gdije bilo odavde, pa neka se zapitaju ko ce im raditi tada mamu im lihvarsku

  Reply
 • kolovoz 9, 2019 at 4:26 pm
  Permalink

  Nedoga bog dase Namen izdere jednom I nikad vise

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!