NAČELNIK JAJCA: “Probosanske” stranke neće imati većinu, vijećnica SDP-a prihvatila HDZ-ovu ponudu

Ni sedam mjeseci nakon lokalnih izbora Općina Jajce još uvijek nije konstituirano Općinsko vijeće niti se u ovom trenutku zna tko će čini vijećničku većinu. Kadroviranje u javna poduzeća predstavlja kamen spoticanja između SDA-a i HDZ-a, a unutar probosanskog bloka nema suglasnosti za formiranje većine. O tome je za Vijesti.ba govorio načelnik Jajca Edin Hozan.
On za vijesti.ba kaže da su se u Jajcu najviše zabavili upravo oko kadroviranja u općinska poduzeća.
“Najviše smo se zabavili oko toga. Bilo je tu još dosta drugih pitanja i stvari koje meni nisu bile prihvatljive, to jeste nama ljudima iz Saveza ( SDA, SBB, SBIH) ali na kraju smo se najviše bavili pozicijama u javnim ustanovama. To je bio najveći kamen spoticanja u proteklom periodu.”
Između ostalog kaže da u tome najveći problem čini HDZ.
“Naše i moje je mišljenje da smo mi mogli na vrijeme bez ikakvih poteškoća konstituirati vijeće jer svi uvjeti su se stvorili za to da se vijeće konstituira. Mi podržavamo da predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg bude iz HDZ-a odnosno neko koga oni predlože i da formiramo vijećničke komisije koje bi omogućile da se normalno radi. Što se nas tiče nije uopće trebalo biti zastoja u radu vijeća. Međutim HDZ, odnosno hrvatska koalicije uvjetovala rad vijeća potpisivanjem sporazuma u kojem bi između ostalog trebalo da stoji i to kome će koja direktorska pozicija kojima je osnivač Općina Jajce, pripasti. Morali smo pristati na tu varijantu jer nije bilo mogućnosti da mi bez hrvatske koalicije formiramo vijeće i da ono profunkcioniše, obzirom da vijećnica iz SDP-a i vijećnik iz HNS-a nisu htjeli surađivati sa nama i razgovarati na tu temu. Tako da smo bili prinuđeni da sa HDZ-om vodimo pregovore oko ovih najvažnijih pitanja direktorskih pozicija. Oni su imali svoje ideje, mi svoje”, kaže Hozan.
Također kaže da vijećnica iz reda SDP-a ne želi surađivati s “probosanskim blokom”.
“Tražili smo od vijećnice iz SDP-a da formiramo većinu i da krenemo sa radom, ali ona ne želi biti dio takve većine”, tvrdi Hozan.
Kaže da ne zna pravi razlog zašto vijećnica SDP-a ne želi  biti u takvoj većini.
“Ne vidim neki stvarni razlog. Može biti da, ili je na strani HDZ-a u ovom trenutku i ne želi raditi protiv njih uvjetno rečeno, iako bi to isključivo bio rad za građane ili ne žele da na ovaj način omoguće meni kao načelniku i nama iz SDA, SBB i SBIH, da uopće radimo, ili je to u konačnici stvar čiste politike da se pokaže kako se ništa ne radi, možda neka priprema za sljedeće izbore itd. Meni je bilo logično da vijećnica iz SDP-a omogući skupa sa nama to da vijeće funkcionira i da radi, da se donose odluke i da nijedan projekat ne dođe u pitanje. Međutim ona je prihvatila princip HDZ-a i hrvatske politike i da dok se mi ne dogovorimo rad vijeća će biti blokiran.”, rekao je, između ostalog, načelnik Jajca za vijesti.ba
IZVOR: vijesti.ba
error: Content is protected !!