Načelnik Stoca najavio pobijanje rješenja o uklanjanju kamenog križa

Načelnik Stoca najavio je jučer da će osporiti, kako se navodi, bošnjačku inicijativu za rušenje križa izgrađenog u okviru povijesnoga grada tvrdeći da je ta inicijativa dio kampanje za podizanje napetosti između Hrvata i Bošnjaka uoči ovogodišnjih lokalnih izbora.

“Rješenje o tomu nema nikakvog ni pravnog ni zakonskog uporišta, mi ćemo se na njega žaliti i u konačnici ga oboriti“, rekao je načelnik Stoca Stjepan Bošković.

Pozivajući se na odluku koju je na svojoj Facebook stranici objavio federalni zastupnik Amer Obradović, koji je i pokrenuo inicijativu za rušenje, federalni građevinski inspektor naredio je prošlog tjedna načelniku Stoca Stjepanu Boškoviću da ukloni izgrađeni kameni križ i 14 postamenata na lokalitetu Srednjeg grada.

Rješenje o rušenju, tvrdi načelnik Bošković, ne može se izdati Općini Stolac jer ona nema nadležnosti nad ostacima srednjovjekovne utvrde koja je proglašena zaštićenim nacionalnim spomenikom. Smatra da je inicijativa za rušenje križa, oltara i postaja križnog puta dio političke kampanje podizanja napetosti u Stocu uoči ovogodišnjih lokalnih izbora.

„Jedini način da se podigne napetosti, kao i 2016. godine, kada su prekinuli izbore, je kroz pokušaja rušenja križeva i vjerskih objekata“, rekao je Bošković, inače član HDZ-a BiH, koji je optužio tamošnju Islamsku zajednicu da stoji iza te kampanje i podsjetio da je ona nakon rata izgradila više objekata bez ikakvih dozvola, ali da ti objekti nisu predmet inspekcijskog nadzora.

„Jasno je da inspektor za sve ono što je bespravno izgradila Islamska zajednica još do danas nije izašao na teren i to utvrdio“, rekao je Bošković.
U rješenju o rušenju sakralnih objekata načelniku Stoca je ostavljen rok od 30 dana a, ako se to ne ispuni, federalne vlasti će same angažirati tvrtku za rušenje i trošak naplatiti Općini Stolac, stoji u rješenju.

2 thoughts on “Načelnik Stoca najavio pobijanje rješenja o uklanjanju kamenog križa

 • veljača 17, 2020 at 9:13 am
  Permalink

  Neka dodju muslimani da ruse kriz!

  Reply
 • veljača 17, 2020 at 11:27 am
  Permalink

  Muslimani su tu pajdo nije vise 93 nema vise Dretelja i dizanjs ruka i vasa djeca su u Stocu i okolini pa k kad pises pazi sta pises mrcino ustaska

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!