Najavljen prosvjed zbog trase autoceste u Mostaru

U povodu najava izgradnje autoceste kroz naselja Kosor, Malo Polje, Ortiješ, Hodbina, Lakiševina i Kočine, stanovnici tih naselja, uglavnom povratnici, okupit će se u petak 23. kolovoza u 10 sati, na sporednom putu Kosor-Blagaj kako bi skrenuli pažnju na probleme s kojima se suočavaju svaki dan.

Iako iz Autocesta FBiH tvrde da na dionici Mostar Jug – tunel Kvanj nema nezadovoljstva i da su već uradili na desetine rješenja, stanje na terenu je sasvim suprotno te se veći broj mještana, mahom povratnika, protivi nasilnoj eksproprijaciji zemljišta i”uništavanju njihovih kuća i prirodnih bogatstava Bosne i Hercegovine, navodi se u priopćenju Udruženja Srba povratnika “Mostar“

Oni zahtjevaju vraćanje procesa u zakonske okvire i održavanje javne rasprave o trasi autoceste Koridor Vc kroz južni dio Mostara.

-Udruženje Srba povratnika, poduzima sve pravne korake i pomaže povratnicima, u suradnji s domaćim odvjetnicima i pravnom pomoći namjenjenoj povratnicima, da zaštite sebe i svoje vlasništo u ovom procesu tokom kojeg su Autoceste FBiH napravila teške povrede procedura i bez javne rasprave tj. uključenja svih zainteresiranih strana počeli nasilnički ulaziti u privatne posjede i okolčavati trasu koja je rezultat neformalnih dogovora najviših zvaničnika u BiH, a koja ne vodi računa o posljedicama niti stvarnim troškovima, navodi se u priopćenju.

Prema preporukama struke, ponavljaju u Udruženju povratnika, da najpovoljnija trasa ide preko obronaka Podveležja, gdje nema nikakvih konflikata u prostoru, tj. nema otkupa privatnog zemljišta niti rušenja povratničkih kuća i vinograda.

Pozivaju Autoceste FBiH da bez odlaganja organiziraju javnu raspravu na temu trase koridora Vc južno od Mostara, jer su to po zakonu dužni uraditi, te da bez toga izlaze iz pravnog okvira i dublje ulaze u nastavak ilegalnog procesa, što će imati, napominju, velike pravne posljedice i veliki gubitak za Autoceste FBiH u konačnici.

4 thoughts on “Najavljen prosvjed zbog trase autoceste u Mostaru

 • kolovoz 19, 2019 at 11:26 pm
  Permalink

  Nekada su SRBI bili vecina u Mostaru a danas 4-5% a i to je plan da protjeraju.
  Nekada Slobodarski Mostar a danas ni nalik nekadasnjeg grada.

  Reply
 • kolovoz 20, 2019 at 9:54 am
  Permalink

  Jebali ti srbi mater dosadnu,izgubili ste,nema vas vise i odjebi krpelju

  Reply
 • kolovoz 20, 2019 at 11:18 am
  Permalink

  To je trenutno najbolji posao koji Google plaća. Prvog mjeseca sam primio 27936 eura za rad 3 sata dnevno. Počeo sam prije četiri mjeseca i odmah sam ponudio najmanje 7645 do 9264 eura sedmično. Ne mogu da verujem koliko je lako jednom isproban.

  ——- >>>>> WebJob33.Com

  Reply
 • kolovoz 20, 2019 at 11:29 am
  Permalink

  Moja posljednja plata bila je 2500 USD za rad 12 sati sedmično na mreži. Moja sestra prijateljica već mjesecima prosjekuje 8k, a radi oko 30 sati sedmično. Ne mogu vjerovati koliko je jednostavno bilo kad sam ga isprobao. Potencijal s tim je beskrajan. Ovo radim

  ——- >>>>> WebJob33.Com

  Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!