Najavljeno veliko antifašističko okupljanje u Mostaru

”Zahtijevamo da u roku od 10 dana poduzmete sve mjere fizičke zaštite Nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine koji se zove Partizansko spomen groblje u Mostaru i tako spriječite dalje terorističke aktivnosti na ovom spomeniku. Također, zahtijevamo da u istom roku budu sankcionirani izvršioci ovih terorističkih aktivnosti, jer svi znamo gdje im je centar iz koga kreću u svaku akciju”

Ukoliko u roku od 10 dana Partizansko spomen groblje ne bude adekvatno zaštićeno, iz UABNOR-a Mostar priopćeno je kako će u subotu, 9. prosinca s početkom u 12 sati održati veliko, regionalno, antifašističko okupljanje na Partizanskom spomen groblju u Mostaru, gdje će položiti cvijeće,  odati poštu poginulim i ubijenim, podići šatorsko naselje i svojim tijelima danonoćno štititi Bosnu i Hercegovinu štiteći njen Nacionalni spomenik.

Sigurnost upitna

”Od noći 9. na 10. ožujak 1992. godine, noći prvog ozbiljnijeg ataka na Partizansko spomen groblje u Mostaru, do noći 24. na 25. studenog 2017. godine, kada se desio posljednji atak, prošlo je 25 godina i nešto više od 10 mjeseci, stoji u priopćenju UABNOR-a Mostar. Vrijeme je to u kome, sa malim nijansama, imamo istu političku strukturu na vlasti u gradu, ali i šire. Vrijeme je to u kome se kontinuirano i uglavnom noću ruši i uništava Partizansko spomen groblje u Mostaru, remek djelo graditeljske baštine. Vrijeme je to u kome niti jedna policijska struktura nije utvrdila ko su izvršioci, ali niti ko su inspiratori ili nalogodavci takvih djela. Vrijeme je to u kome i sve vladajuće strukture, izuzev par pojedinaca, uglavnom šute.

Vrijeme je to u kome i Gradska uprava Mostara šuti kao da se sve to ne dešava u njihovom gradu. Vrijeme je to u kome građane Mostara i njihove goste, koji baštine antifašističke tekovine, jake policijske snage sprovode i obezbjeđuju prilikom posjeta Partizanskom spomen groblju da bi odali poštu poginulim i ubijenim antifašistima Mostara u Drugom svjetskom ratu. Vrijeme je to u kome nas ta ista policija uvjerava kako je Mostar siguran grad i kako je svima osigurana sloboda kretanja na području cijelog grada. Vrijeme je to u kome je to isto Partizansko spomen groblje proglašeno Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Ali, to ništa nije promijenilo, naprotiv.

Ako Partizansko spomen groblje jeste Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, onda hoćemo da vjerujemo, onda hoćemo da tvrdimo i tumačimo da je svaki atak na Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine atak na samu Bosnu i Hercegovinu”, navodi se u priopćenju.

Jasna poruka

Dalje u priopćenju stoji kako je posljednji teroristički čin pred Dan državnosti BiH jasna poruka koju su antifašisti Mostara okupljeni u Udruženju antifašista i boraca NOR – a dobro razumjeli.

”Zato poručujemo svim nivoima vlasti u našoj domovini i svima onima koji su odgovorni da nam kao građanima obezbijede sigurno i slobodno kretanje u gradu Mostaru, ali i da zaštite objekte od interesa za cijelu državu, da ovakvu nebrigu prema građanima, ali i samoj državi više nemamo pravo tolerirati. Zato zahtijevamo da u roku od 10 dana poduzmete sve mjere fizičke zaštite Nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine koji se zove Partizansko spomen groblje u Mostaru i tako spriječite dalje terorističke aktivnosti na ovom spomeniku. Također, zahtijevamo da u istom roku budu sankcionirani izvršioci ovih terorističkih aktivnosti, jer svi znamo gdje im je centar iz koga kreću u svaku akciju”, kazano je u priopćenju.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!