Najvažnija stvar koju snažne, samopouzdane žene imaju (i znaju sačuvati)

U životu sam se preselila više od pet puta, na potpuno različita mjesta bez mnogo dodirnih točaka. Bez problema sam promijenila klimu, grad, stan, faks, smjer karijere, frizuru, stil, ormara i, ruku na srce, jedan dio ljudi u svom životu. Ipak, jedna je točka ostala ista – moja najbolja prijateljica. I pokazalo se da je upravo njezin ostanak prava blagodat. I to ne samo zato jer me često gleda u najgorim stanjima i kupi moj emocionalni otpad. Ili, pak, ja njen. Baš ona je ta koja se uvijek brinula da mi, čak ni u apsolutnom kaosu, nikada ne ponestane snage.  I ne, nije sve to u mojoj glavi. Znanost je već dokazala da smo jedna drugoj najveći booster! 

Ne kažem to ja, već cijeli niz znanstvenih radova posvećen – prijateljima. Dok se u prošlosti vjerovali da su prijatelji najpotrebniji maloj djeci i adolescentima, američki znanstvenici dokazali su 1987. godine na Sveučilištu u Minnesoti kako bliski prijatelji ostaju visoko rangirana potreba tijekom cijelog života. Od djetinjstva pa sve do kraja života prijatelji su izvor samopouzdanja, snage i podrške te dokazano izazivaju osjećaj emocionalne pribranosti u teškim situacijama. Osim toga, isto istraživanje pokazalo je da je i u prijateljstvu, baš kao i u vezi, veoma bitna recipročnost. Veoma je bitno biti boostan, ali pritom ne smijemo zaboraviti da i naši prijatelji trebaju veliki boost.  

Osim benefita u vidu samopouzdanja i osnaživanja, višestruko je dokazano da naše najbolje prijateljice, osim našeg uma, štite naše srce, uravnotežuju nam hormone, lijepim sjećanjima čuvaju nas od demencije, a zaslužne su i za našu liniju te zdrave životne navike. Osim ovih znanstvenih zaključaka, nemojmo izostaviti one svakodnevne faktore u kojima nam je naša najbolja prijateljica nezamjenjiva. Otkud uopće krenuti? Uz dobru prijateljicu lakše podnosimo prekide, razvode i ostala ljubavna razočarenja jer uvijek možemo zajedno plakati i(li) proslaviti, a često nas razumiju bolje nego neki članovi obitelji. Uz nju stres na poslu ostaje posve daleko jer je toliko drugih stvari o kojima možemo pričati. Osim toga, zajedno se možemo inspirirati i otkrivati svijet – putovati, isprobati nove aktivnosti, otići na tečaj plesa ili naučiti novi jezik. Previše je situacija u kojima trebamo našu najbolju prijateljicu – naš najveći životni booster! S obzirom da su nam neki trenutci možda i promaknuli, odlučili smo pitati djevojke koje situacije one lakše podnesu ako je uz njih najbolja prijateljica. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!