Najveća postdejtonska kriza vlasti, država u kolapsu

Iz SNSD-a najavili da neće doći na sjednicu, jer se iza sazivanja sjednice „krije namjera pojedinih stranaka da se produži mandat Vijeću ministara i hoće na silu u NATO, unatoč volji naroda RS-a koji to ne žele, rekao je Košarac

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine nalazi se u najvećoj krizi u protekle 22 godine, odnosno od prvog „postdejtonskog“ saziva.

Zastupnici stranaka koji su zatražili hitno sazivanje sjednice glavnim krivcima za trenutačno stanje označavaju SNSD koji odbija sudjelovati u radu Zastupničkog doma PSBiH, ali i rukovodstvo ovog Doma, na čelu s Borjanom Krišto, koje više od pola godine ne zakazuje sjednice državnog organa zakonodavne vlasti.

Bh. građani na čekanju za bolje sutra

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je u mandatu 2018.-2022. održao konstituirajuću sjednicu 6. prosinca 2018. godine. Od tog dana pa do danas državni parlamentarci nisu održali nijednu sjednicu, ali su sve vrijeme redovito primali enormno visoke plaće iz džepova građana BiH. 
U Parlamentarnoj skupštini BiH još uvijek nisu konstituirana ni stalna radna tijela, odnosno parlamentarne komisije, niti je usvojen ijedan zakonski akt koji bi omogućio bolji život građanima BiH ili doveo do stvaranja boljeg političko-pravnog sustava naše zemlje. 

Zastupnici osam političkih stranaka u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH zatražili su od predsjedavajuće Borjane Krišto da zakaže hitnu sjednicu državnog organa zakonodavne vlasti zbog aktualne situacije u bh. pravosuđu i masovnog priliva migranata u našu zemlju.

Krišto je za danas zakazala ovu sjednicu, a na njoj neće biti razmatrani nikakvi zakoni, jer za to nisu stvoreni uvjeti, već će državni parlamentarci samo diskutirati o problemima migracija i stanju u pravosuđu te eventualno usvojiti određene zaključke koji će biti upućeni Vijeću ministara BiH.

U međuvremenu, SNSD će bojkotirati sjednicu. To je potvrdio Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Zastupničkom domu PS BiH, koji je za N1 rekao da zastupnici SNSD-a neće doći na hitnu sjednicu.

Jedini organ koji (zasad) funkcionira je Vijeće ministara

– Iza inicijative grupe zastupnika za sazivanje hitne sjednice ovog Doma krije se opasna, protuustavna i protuzakonita namjera da se produži mandat Vijeću ministara u kojem sjede nelegitimni predstavnici srpskog naroda i Republike Srpske. Nismo iznenađeni činjenicom da su se ovom zahtjevu pridružili poslanici SDS-a i PDP-a, čiji ministri i dalje sjede u Vijeću ministara u tehničkom mandatu i bezrezervno podržavaju politiku SDA i Bakira Izetbegovića, koji na silu, ucjenama i pritiscima u kojima učestvuje i jedan dio međunarodnih predstavnika u BiH, hoće da idu prema članstvu u NATO-u uprkos jasno izraženoj volji srpskog naroda i podršci SNSD-u i političkim partijama koje se zalažu za vojnu neutralnost Republike Srpske i BiH – kazao je Košarac.

On kaže da postoji “očigledna namjera” SDS-a, PDP-a i dijela bošnjačkih političkih stranaka u Sarajevu da se SNSD-u pripiše krivica za nefunkcioniranje Parlamentarne skupštine BiH, što nije točno, dodaje Košarac.

Složni da se ne slažu

Jedini organ koji trenutno funkcionira na nivou BiH je Vijeće ministara BiH s obzirom na to da pored Parlamentarne skupštine BiH sjednice ne održava ni Predsjedništvo BiH iz istog razloga zbog kojeg se državni organ zakonodavne vlasti drži u blokadi. 
Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR) ranije je poručio da nema nijednog suštinskog razloga za blokadu rada Parlamentarne skupštine BiH i da građani BiH očekuju od parlamentaraca da rade i zarade svoje plaće bez odgađanja. 

I dok stranački čelnici muku muče s teorijama zavjere i NATO članstvom, dok se „trojac“ iz Predsjedništva dogovori samo o tome da se ne mogu dogovoriti, država je u kolapsu. Mladi odlaze, stari rove po kontejnerima, migrantska kriza u USŽ eskalira, upitan je mirovinski fond…

B.K.

Ujedinjena Srpska: Zovu nas na pokrivanje kuće, a nemaju temelja, vrata ni prozora

 „Pozivam Džaferovića i Komšića da priznaju, ili da upute formalno prijedlog predsjedavajućeg Vijeća ministara u proceduru i time možemo početi da radimo”, poručio je jučer prilikom obraćanja medijima Nenad Stevandić iz Ujedinjene Srpske.

“Oni izgleda da glasaju tamo gdje imaju lični interes, a kada treba uvažiti interes drugog naroda i zakonsku proceduru tada im nije bitno da li se to krši”, kazao je Stevandić.

Najavio je da srpski predstavnici u PS BiH sutra neće prisustvovati sjednici.

„Srpski klub se neće odazvati. Krivci za nerad su oni koji su napravili blokadu nedozvoljavajući da se formira Komisija za imenovanje Vijeća ministara. Onda je najlicemjernija politika da oni nekoga prozivaju za blokadu. Mi ne blokiramo, mi zahtjevamo da oni koji su napravili blokadu, povuku je da možemo da radimo”, kazao je Stevandić.

error: Content is protected !!