NAJVEĆI NAUČNI FESTIVAL U BIH -“EVROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA”

Tradicionalni festival nauke i istraživanja “Evropska noć istraživača BiH” počinje u petak, 27. septembra u 17 sati pod sloganom “Let’s steam! Stvarajmo nove prilike”.

Festival nauke i istraživanja se već osam godina održava u 350 gradova Evrope i devet gradova BiH – Banjoj Luci, Bijeljini, Brčkom, Konjicu, Goraždu, Mostaru, Sarajevu, Trebinju i Tuzli.

Evropsku noć istraživača podržava najveći evropski program za istraživanje i inovacije “Horizon 2020”.

Kako je kazao predstavnik Delegacije Evropske unije u BiH Gianluca Vannini, festival će osmu godinu zaredom početi u više od 300 evropskih gradova posljednjeg petka u septembru.

– Drago nam je što u gradovima BiH postoji veliki interes za ovaj događaj, a to pokazuje i veliki broj gradova učesnika festivala. Jasno je da u ovoj zemlji svake godine raste interes za nauku i istraživanje. Festival je posvećen promociji nauke i naučnih dostignuća kroz zabavu i interaktivne aktivnosti za učesnike – rekao je Vannini. 

Festival godinama prati i podržava Ministarstvo civilnih poslova BiH, a pomoćnik ministra za nauku i kulturu Suvad Džafić naglašava da je ovo ministarstvo glavni “krivac” što je BiH od 2014. godine dio programa “Horizon 2020”. 

– Oko 76 institucija je koristilo program Horizon 2020, a oko 45 projekata je podržano iznosom od oko 6.000.000 eura. Mi nastojimo da unaprijedimo ovu saradnju i aktiviramo mlade istraživače da učestvuju u programu – naglasio je Džafić. 

Goran Karanović, predstavnik dugogodišnjeg partnera Festivala, Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, ističe da je ovo ministarstvo prepoznalo značaj projekta i popularizacije nauke i naučnoistraživačkog rada, te već niz godina daje finansijsku podršku implementaciji projekta “Evropska noć istraživača”. Dodaje da popularizacija nauke i istraživačkog rada predstavlja važan segment društva zasnovanog na znanju i njegovoj primjeni. 

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo naglašava da ova općina sedam godina aktivno učestvuje u projektu “Evropska noć istraživača”, te da će i ubuduće nastaviti s aktivnostima koje njenim građanima mogu poboljšati uslove za život. 

– Općina Novo Sarajevo se deklariše kao prijatelj mladih generacija i u tu svrhu podržavamo ovakve aktivnosti i projekte. Želimo podići kvalitet svih segmenata života u našoj općini. Ovo je samo jedan od projekata koje podržavamo, a na ovaj način želimo nauku približiti mladima i pokazati im da to za njih nije nešto nedodirljivo – rekao je Koldžo. 

“Noć istraživača” je nastala s ciljem promocije naučnih istraživanja, poticanja mladih da razmišljaju o karijeri istraživača, kao i podizanje svijesti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život. Festival predstavlja priliku za susret i upoznavanje s izuzetnim ljudima koji su aktivni u ovim oblastima u BiH. 

One thought on “NAJVEĆI NAUČNI FESTIVAL U BIH -“EVROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA”

  • ožujak 24, 2020 at 1:04 pm
    Permalink

    Hello.This article was really remarkable, especially since I was looking for thoughts on this matter last Tuesday.

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!