NAPAD TALIBANA: U Afganistanu ranjena tri hrvatska vojnika, jedan u životnoj opasnosti!

Rano jutros dogodio se napad na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu u Afganistanu u kojem su ozlijeđena tri hrvatska vojnika, od kojih je jedan u živtonoj opasnosti, izjavio je u srijedu hrvatski ministar obrane Damir Krstičević. Talibani su preuzeli odgovornost za napad

Rano jutros dogodio se napad na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu u Afganistanu u kojem su ozlijeđena tri hrvatska vojnika, od kojih je jedan u živtonoj opasnosti, izjavio je u srijedu hrvatski ministar obrane Damir Krstičević.

“Prema zadnjim informacijama koje imamo jedan je vojnik dobio teške tjelesne ozljede glave i nalazi se u životnoj opasnosti, a ostala dva vojnika su zadobila teže ozljede ali se nalaze izvan živote opasnosti”, kazao je Krstičević na izvanrednoj konferenciji za tisak.

Kod jednog vojnika se radi o lomu nogu, a kod drugog o ozljedi ruke.

Radi se o izoliranom napadu, a svi ostali pripadnici hrvatskog kontigenta su na sigurnom, kazao je Krističević.

Dodao je da je jutros razgovarao s predsjednicom i s predsjednikom Vlade, koji su upoznati s ovim događajima.

Brigadni general Krešo Tuškan kaže da su ozlijeđeni pripadnici specijalnih snaga HV-a, a nakon toga je izvadio kartu i detaljno pokazao koja je bila ruta kretanja naših vojnika.

– Naš tim specijalnih snaga broji 23 pripadnika. Njihova zadaća u Afganistanu je savjetovati njihovo središte za specijalnu policiju, savjetovati menadžment afganistanskog središta za obuku specijalne policije i ostala administrativna pitanja vezana za obuku. Oni su jutros krenuli na zadaću sa 5 neborbenih oklopnih vozila. Neborbena su, ali oklopljena po najvišim standardima za neborbena vozila. U svakom vozilu su bila tri pripadnika Oružanih snaga. Kolona je krenula u 8.15 prema aerodromu gdje je bio plan da se dva vozila odvoje i otiđu kamp pokupiti pravnog savjetnika i njegovog suradnika. Tri vozila su nastavila put prema kampu – rekao je brigadir Tuškan i nastavio opisivati što se dogodilo:

– U 8.45 na glavnoj cesti ispred kampa Lyon došlo je do, prema izvješćima očevidaca, zalijetanja trokolice motocikla s navodnim bombašem samoubojicom na treće naše vozilo. Brzo su iz kampa izašle zaštitne snage i osigurale perimetar te pružile pomoć ozlijeđenima i prebacile ih u medicinsku ustanovu koja je pružila pomoć našim ozljeđenima. Dva pripadnika s težim ozljedama su zračnim putem transportirani u najbližu bolnicu, a treći koji je imao ozljedu ruke, ostao je u kampu radi pružanja daljnje pomoći.

Na mjestu napada još uvijek traje očevid.

– Provode ih afganistanske snage i specijalni tim. Do završetka istrage mi nećemo znati više, ali do sada je očito iz izvještaja očevidaca da se dogodio napad na ovaj način, vojnici su zbrinuti. Naše snage nastavljaju svoje zadaće uz pojačane mjere opreza, a dobili su upute da se jave svojim obiteljima. Obavještene su i obitelji ozljeđenih pripadnika Hrvatske vojske – rekao je Tuškan i pokazao fotografije napadnutih vozila.

– Da vozilo nije bilo oklopljeno, posljedice bi bile puno teže – dodao je.

Jedan od ranjenih vojnika je inače iz Osijeka, drugi je iz Vinkovaca, a treći iz Sesveta. U MORH-u su istaknuli da su sva trojica prošli svu potrebnu obuku za operacije u kojima sudjeluju u Afganistanu te su imali svu propisanu i zaštitnu opremu.

Dvojica teško ozlijeđenih vojnika odmah su zračnim putem transportirani u najvišu medicinsku ustanovu u blizini, a treći, također ozlijeđen, no ne i životno ugrožen, ostao je u obližnjem kampu gdje mu se pruža sva potrebna medicinska pomoć. Njateže ozlijeđeni vojnik ima ozljede glave. Drugi teško ozlijeđeni ima slomljenu bedrenu kost, a treći je zadobio ozljede ruke. Nakon što ih se zbrine na licu mjesta, vidjet će se kada će biti spremni za povratak u Hrvatsku, rekao je general Boris Divar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!