Napravite idealno mjesto za odmor

Bez obzira raspolažete li s velikom okućnicom, malom terasom, mansardom ili balkonom, prostor se može urediti u idealno mjesto za odmor, ali i popodnevni počinak. Donosimo mini savjete kako opremiti svoju terasu prema vašoj mjeri.

Namještaj

Namještaj na terasama je obvezan. Ne trebate žuriti odmah u trgovinu po stolice, klupe i stolove. Radije nacrtajte željeni raspored na prostoru kojim raspolažete. Uzmite u obzir stolove i namještaj koji već imate. Zabilježite detalje, primjerice, potrebno farbanje, restauraciju, pričvršćivanje, dopremanje i slično. Nakon toga smjestite postojeće stvari u prostor i razmislite o novim.

Namještaj na terasama treba biti jednostavan, lak za održavanje, prozračan i da ne zauzima previše mjesta u mjesecima kada ga ne koristite. Najčešće se koristi u ovu svrhu namještaj od PVC-a ili ratana. Ovisno o proračunu možete birati kvalitetu i dizajn. Primjerice, PVC stolice koštaju od 20-ak maraka dok su ratan stolice na tržištu od 70 maraka. Prije nego odvojite vrijeme za kupnju, razmislite hoće li planirati namještaj moći ponijeti vremenske uvjete na kojem će se nalaziti, imate li dovoljno prostora za njega te za koliko osoba radite ljetnu terasu. Ako su odgovori prihvatljivi, imate i naše zeleno svjetlo za kupnju.

 

Dekoracije

Ne biste trebali pretjerivati s dekoracijama na otvorenome. Imat ćete kasnije problema s održavanjem, čišćenjem, pospremanjem i sličnim aktivnostima. Savjetujemo da se pozabavite rasvjetom, jastucima, ukrasnim klupicama, vazama i dekorativnim biljem.

Možete si još kupiti dekorativnu ogradu te ako imate tendu ili natkriven prostor vanjske dekorativne zavjese.

Ako uzmete zavjese, pazite da je materijal dovoljno težak, da propušta svjetlosti koliko želite i uzmite pod obvezno da je to prirodni materijal kako bi osigurao prozračnost.

Ovisno o stilu koji preferirate, jastucima možete dati određeni štih. Pruge, cvjetići, kockice, detalji i ostale ideje na platnu dat će priču vašem prostoru upravo onakvu kakvu volite.

 

Voda, kamin, roštilj, bazen…

Na vama je odlučiti što će biti svrha vaše terase. Ako će služiti samo za ispijanje čajeva i piva, ne trebate velika ulaganja. S druge strane, ako planirate za ovo ljeto napraviti bazen, fontanu, roštilj na otvorenom i slično, trebat ćete uključiti stručnu osobu u svoja planiranja.

Bazeni zahtijevaju dugoročno održavanje, baš kao i fontane, ali i zidani kamini ili roštilji. Uz to, troškovi uređenja se uvelike povećavaju. Ponuđači vam mogu ponuditi odgode plaćanja, plaćanja u rate ili na određeni način prilagođavanje njihove usluge vašem proračunu.

Prije kupnje razgovarajte s više stručnih osoba i ponuđača o njihovim idejnim rješenjima.

 

Dekorativno bilje

Na koncu, vaša terasa zaslužuje dekorativno bilje, voćke, vrtne figurice i slično.

Ako trebate dugoročnije rješenje, savjetujemo da u trgovinama pronađete zimzeleno dekorativno bilje. Kada ste već definirali koji kutak kako treba izgledati, u trgovini se posavjetujte sa stručnom osobom koja biljka gdje bi trebala najbolje odgovarati. Pazite na vijek trajanja, vremenske uvjete, ako imate kućne ljubimce, jesu li biljke za njih otrovne i slično.

Neki dekorativno bilje shvaćaju doslovno radije se odlučuju za plastične dekoracije. Vama na izbor. Odaberite ono što će vas više usrećiti u prostoru.

Ako nemate posebno puno vremena za održavanje terase, izaberite bilje kojem se možete posvetiti jedan put u sedam dana. Uzimajući to u obzir, vašu novu rezidenciju u vlastitom domu još ćete više voljeti.

 

Savjet plus

Neka se u vašem novom vrtu nađe dekica za večernje druženje, svijeća koju ćete koristiti umjesto lampe i dobra knjiga…

www.bh-dom.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!