Napraviti održiv sustav i približno iste uvjete za sve umirovljenike

Uoči ovomjesečnog razmatranja Prijedloga zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju (MIO/PIO) u Parlamentu Federacije BiH, federalna ministrica financija Jelka Milićević izjavila je Feni da se tim zakonskim rješenjem pokušava stvoriti održiv sustav i približno iste uvjete za sve umirovljenike, unatoč tome što će takav sustav za tri godine koštati FBiH oko 250 milijuna KM. “Postavlja se pitanje kako će se nadomjestiti tu razliku koja nastaje kao rezultat povećanja mirovina za 10, tj. za 5 posto određenim kategorijama umirovljenika. Nju će se nadomjestiti kroz Zakon o doprinosima, projekcije o ekonomskom rastu u FBiH, zapošljavanje te kroz određenu potporu iz federalnog proračuna“, kazala je Milićević. Prijedlog novog zakona o MIO/PIO ima drugačije odrednice prema određenim kategorijama umirovljenika u odnosu na raniji prijedlog koji nije ‘prošao’ u Parlamentu FBiH. U tom se prijedlogu prepoznaju jednokratna povećanja za umirovljenike koji su otišli u mirovinu do srpnja 1998. godine u iznosu od 10 posto i 5 posto povećanja za one koji su otišli u mirovinu do 31. prosinca 2007. “Novi zakon će ublažiti razlike u mirovinama onih koji su ušli u mirovinski sustav do 1998., a istodobno će približiti, tj. ujednačiti visine mirovina za one koji su otišli u mirovinu po novom zakonu kroz vrijednost boda od 14 KM“, pojašnjava ministrica. Iako je Svjetska banka predložila vrijednost boda 14,3, procjenjujući vrlo optimistično rast parametara koji to određuju, Milićević dodaje da je Vlada FBiH bliža pristupu i teži održivom sustavu, a u ovom trenutku taj sustav podupire vrijednost boda 14.

Šef Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Ismet Osmanović cijeni da će donošenjem novog zakona budući umirovljenici manje opteretiti Fond MIO/PIO nego da na snazi ostane stari Zakon. “Prema svim proračunima, predloženi zakon trebao bi stabilizirati Fond. To što Savez penzionera/umirovljenika FBiH podupire donošenje zakona najbolje govori da smatraju da je dobar za njih i da će unaprijediti njihov položaj“, kaže za Fenu Osmanović. Zastupnici SBB-a, kako je potvrdio Feni šef Kluba te stranke Nasir Beganović, glasat će za usvajanje zakona pod uvjetom da ne predviđa smanjenje postojećih niti mirovina budućih umirovljenika. Zastupnici Kluba koalicije predvođene HDZ-om BiH podupiru Prijedlog zakona o MIO/PIO jer su, kako je za Fenu obrazložio šef Kluba te koalicije Jozo Bagarić, poboljšani teksta zakona i rješenja koja nosi.

Također, pod uvjetom prihvaćanja amandmana, zastupnici SDP-a BiH izjasnit će se za donošenje zakona, u kojem, smatra šef Kluba te stranke Elvir Karajbić, nije dobro što će se beneficirani radni staž utvrđivati na razini županija. Karajbić ocjenjuje neprihvatljivim i što je propisano da „ljudi i sa 15 i sa 36 godina radnog staža mogu imati minimalnu mirovinu“ i što nema ekonomske analize utjecaja efekata primjene tog zakona. Prema riječima zastupnice SBiH Azre Hadžiahmetović, prve analize ukazuju da je nerealna vrijednost boda za izračun mirovina od 14. “To znači da bi vrlo skoro ponovno moglo doći do izmjene zakonskih rješenja, tj. vrijednosti koje bi mogle ići na štetu velikog dijela umirovljenika. Osim toga, mislim da je greška s parcijalnim rješenjem jedne grupe umirovljenika jer su njihovi zahtjevi išli ka tome da se ravnomjerno poveća mirovine svima“, pojasnila je za Fenu Hadžiahmetović.

No, šef Kluba Demokratske fronte Dženan Đonlagić kaže da od toga da će zakon dovesti do poboljšanja standarda i visine mirovina u FBiH nema ništa zato što standard i visina mirovina ovisi o gospodarskim aktivnostima. “Samo rastom osobnih dohodaka može doći do rasta doprinosa, a time i do do rasta mirovina“, konstatira za Fenu Đonlagić dok je zastupnik Naše stranke Dennis Gratz skeptičan u pogledu određenih odredaba zakona jer je smatra da će se stvoriti nepravda prema ljudima koji su otišli u mirovinu nakon stupanja na snagu eventualno ovog zakona.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!