Nastavlja se trend širenja virusa

– Federalni zavod za javno zdravstvo objavio je da su, od posljednjeg izvješća o epidemiološkoj situaciji, u Federaciji BiH testirana 853 uzorka, od kojih je 87 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskoj, Zeničko-dobojskoj, Srednjobosanskoj, Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj i Sarajevskoj županiji, objavilo je u petak Federalno ministarstvo zdravstva. Uz prateća oboljenja i komplikacije, tri osobe pozitivne na koronavirus preminule su u UKC-u Tuzla, tako da je ukupan broj smrtnih slučajeva od početka pandemije do jučer iznosio 13. U Federaciji BiH do je testirano 51.668 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.819 osoba. Zaključno s petkom, oporavila su se 1.022 pacijenta, dok je aktivnih bilo 745 slučajeva oboljelih od COVID-19.

FBiH: Povećanje broja novih žarišta

“Epidemiološka situacija i dalje se usložnjava povećanjem broja novih žarišta i posljednji podaci s terena pokazuju da je virus još uvijek aktivan i da cirkulira. Epidemiološke službe su 24 sata na terenu gdje se prekidanjem lanaca prenosa otkrivanjem, testiranjem, izolacijom i liječenjem slučajeva i izolacijom kontakata, te monitoringom žarišta cirkuliranja bolesti kroz pojačan nadzor prati prijenos. Zavodi za javno zdravstvo i službe za epidemiologiju svakodnevno poduzimaju velike napore kako bi odgovorili na pandemiju COVID-19 u FBiH, a suradnja stanovništva s epidemiološkim službama koje provode istrage, kao i daljnje strogo pridržavanje preporučenih individualnih mjera zaštite također su od ključnog značajai”, kažu iz Kriznog stožara Federalnog ministarstva zdravstva te podsjećaju na ranije propisane mjere prevencije.

RS: U 24 sata, SARS-CoV-2 potvrđen kod 53 osobe

U RS-u je, pak, od posljednjeg izvješća o epidemiološkoj situaciji, testirano 386 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 53 osobe, podaci su Instituta za javno zdravstvo RS-a. Prema mjestu prebivališta, po 10 osoba je iz Banje Luke i Lubinja, osam iz Vlasenice, šest iz Zvornika, pet iz Bratunca, po tri iz Čelinca i Doboja, dvije iz Kozarske Dubice i po jedna iz Modriče, Pala, Ugljevika, Srebrenice, Kostajnice i Nevesinja. Do petka je u RS-u potvrđeno 2.090 slučajeva virusa korona, a preminula je 121 osoba kod koje je potvrđeno prisustvo virusa korona. Oporavilo se ukupno 1.300 osoba, a testirano je bilo njih 35.684. Ukupan broj hospitaliziranih u tom bh. entitetu iznosio je 116, a pod zdravstvenim nadzorom bilo je 2.061 osoba.

error: Content is protected !!