NEMA NOVCA: ‘Bez obećane financijske potpore, Aluminij neće moći sam ponovno pokrenuti proizvodnju’

Trenutačna očekivanja javnosti su usmjerena da se krene s proizvodnjom, najprije u pogonima Ljevaonice, zatim Anoda te u konačnici Elektrolize, te da ne otpuštamo radnike. No, moramo reći da za to novca nema

Nakon što je u subotu javnosti prezentirano pismo zahvale predsjedniku HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Draganu Čoviću u kojem Nadzorni odbor i Uprava mostarskog Aluminija ujedno i žale zbog neugodnosti kojima je Čović bio izložen u pokušaju da pomogne firmi i radnicima, Uprava društva jučer je ponovno javno reagirala.

Ovaj put, u pitanju je nešto drugačije priopćenje u kojem se podsjeća na kronologiju događaja iz bliske prošlosti, te se jasno upozorava kako ‘bez obećane financijske potpore, Aluminij neće moći sam ponovno pokrenuti proizvodnju’.

Upozoravali na vrijeme

-Duže vremensko razdoblje prije samog gašenja Uprava je upoznavala javnost i Vladu sa situacijom u Društvu, te je zamolila za pomoć u nadilaženju problema koji su se, prije svega, odnosili na nekonkurentnu cijenu električne energije koju smo plaćali. U cilju rješavanja su dani i konkretni prijedlozi za nabavu te formiranje cijene struje, putem diferencije potrošača po snazi (iznad 1 TW se cijena formira na Europskoj burzi na kojoj je cijena bitno niža), te smo skretali pozornost na probleme uključivanja cijene CO2 certifikata prema Aluminiju kao korisniku (uvećavanja troškova za do 10 eura). Na žalost niti jedna naša inicijativa ili prijedlog nije bio prihvaćen, podsjetili su iz Uprave ugašene mostarske kompanije.

Iz Uprave su napomenuli kako su se s gašenjem pogona u Aluminiju 10. srpnja stekli svi uvjeti za proglašenje stečaja, zbog čega je Uprava kompanije trebala postupiti po zaključku Nadzornog odbora za otvaranje tog postupka upućivanjem zahtjeva nadležnom sudu.

-No, nedugo nakon gašenje proizvodnje je utemeljeno Krizno vijeće kojega su činili predstavnici sindikata radnika, Nadzornoga odbora, Uprave, politički predstavnici HNS-a i Vlade Federacije BiH te je na prvotnim sastancima zauzet jasan stav da se neće pokrenuti stečaj, nego da će se pokušati iznaći rješenje i ispitati sve mogućnosti ponovnog pokretanja proizvodnje uz obvezu zbrinjavanja radnika. Na sastancima je obećana otpora za pronalazak financijski sredstava za pokretanje proizvodnje, pitanja isplate otpremnina i uvezivanje staža (dio je u fazi rješavanja), podsjećaju iz Uprave Aluminija.

-Nakon toga je Nadzorni odbor na sjednici 19. 7. 2019. konstatirao da je potrebno poduzeti sve potrebne korake ka saniranju nastale štete i nastavku poslovanja društva Aluminij d.d. Mostar sukladno trenutačnom stanju i mogućnostima, kao i Odluci Vlade FBiH kojom je produžena financijska konsolidacija društva Aluminij d.d. Mostar do 10.12. 2019. godine, priopćili su iz Uprave iz koje kažu da je nakon toga učinila sve što je bilo dogovoreno na sastancima Kriznog vijeća.

Novca nema

Konkretno, Uprava je napomenula da je izradila Plan restrukturiranja kompanije i Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.

-Planom restrukturiranja se predviđa početak rada tvornice u tri faze: 1. Ljevaonica 2. Anode 3. Elektroliza. U okviru prve faze je predviđeno zapošljavanje 350 djelatnika od čega 74% u proizvodnji. Ističemo da se društvo mora držati zakonskih odredbi te uposliti i određeni broj djelatnika koji nisu u proizvodnji.

Sukladno ovoj dinamici dati su i okvirni iznosi financijskih sredstava koji su potrebni za pokretanje procesa proizvodnje i kojeg je potrebno osigurati jer Društvo s tim novcem ne raspolaže. Treba posebno naglasiti da je 1. rujna bio samo okvirno postavljen termin početka rada Ljevaonice ukoliko se potrebni novci za sam početak osiguraju do 1. kolovoza. No, do toga nije došlo. S obzirom da do danas nismo dobili novčana sredstva za pokretanje proizvodnje, te izbjegavanja stečaja, nije se realiziralo pokretanje proizvodnje. Trenutačna očekivanja javnosti su usmjerena da se krene s proizvodnjom, najprije u pogonima Ljevaonice, zatim Anoda te u konačnici Elektrolize, te da ne otpuštamo radnike.  No, moramo reći da za to novca nema, kao i da nema uopće naznaka hoće li ga biti kako bi se ostvarilo ono što svi zajedno očekujemo – ponovno pokretanje pogona Aluminija. Bez osiguranja novca mali su ili nikakvi izgledi za ponovno podizanje Aluminija iz pepela. Očekujemo i novčanu pomoć za otpremnine za višak djelatnika koji bi planom restrukture u početnoj fazi bili višak jer to sami iz sredstava Aluminija ne možemo osigurati u potpunom iznosu. Društvo će pokušati putem određenih internih resursa osigurati dio novca, ali ne može osigurati sav novac u roku koji je potreban da bi se provodio Plan zbrinjavanja, poručili su iz Uprave Aluminija.

Također, Uprava je potvrdila da je u kontaktu s jednim potencijalnim investitorom.

-Trenutačno smo u fazi dostave potrebne dokumentacije za obradu podataka i nemamo povratnu informaciju od potencijalnog investitora u kojoj je fazi odlučivanja. Uprava u potpunosti surađuje s institucijama vlasti. Ova kompanija je bila i ostat će ponos Mostara i Hercegovine, te molimo sve da nam se priključe u naporima za ponovno pokretanje proizvodnje za što vjerujemo da ima nade i smisla, zaključeno je u jučerašnjem priopćenju Uprave Aluminija. J. S.

Žaljenje za neugodnosti koje je Čović doživio u pokušaju da pomogni firmi i radnicima

Uprava i Nadzorni odbor Aluminija d. d. Mostar u otvorenom pismu predsjedniku Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i HDZ-a BiH Draganu Čoviću navodi kako se, nakon poduzetih aktivnosti svih zainteresiranih strana, naziru obrisi jednog novog Aluminija na novim, ekonomski održivim osnovama. Uprava i Nadzorni odbor bivšeg hercegovačkog giganta zahvaljuju Čoviću što je konkretno i nedvosmisleno stao iza svih zaposlenika Aluminija s vrlo jasnim stavom: prvo zaštititi prava zaposlenika, dati punu potporu mjerodavnim institucijama u cilju utvrđivanja odgovornosti za utvrđene nezakonitosti bez obzira na počinitelje i pronaći investitore za novi početak proizvodnje. U pismu se dodaje i da je, nakon prosvjeda radnika Aluminija i orkestriranih medijskih napada na Čovića te na stranku na čijem je čelu, potrebno istaknuti da je on, unatoč težini situacije, konkretno i nedvosmisleno stao iz svih zaposlenika Aluminija, te se dodaje da Upravu i Nadzorni odbor Aluminija napose žalosti činjenica da je Čović i osobno morao doživjeti neugodnosti.

“Nadamo se da i Sindikat zaposlenika Aluminija dijeli naše mišljenje i da ćemo svi zajedno, kao aktivni sudionici procesa oživljavanja poslovnih aktivnosti Aluminija, doći do zacrtanog cilja, a to je pravna zaštita i zbrinjavanje svih zaposlenika te pronalazak strateškog partnera za daljnji razvoj. Svjesni smo da odluke iz naše nadležnosti sukladno važećim propisima moramo donositi samostalno, ili one najbitnije predlagati vlasnicima, ali isto tako vjerujemo da ćete se i ubuduće, kada god bude potrebno, spremno odazvati, da kao partner, svojim iskustvom, znanjem i političkom pozicijom pomognete Aluminiju i njegovim zaposlenicima. Uz želje da svi zajedno uspijemo u našim nakanama, primite izraze našeg poštovanja“, stoji na kraju pisma Uprave i Nadzornog odbora Aluminija Čoviću u kojem se izražava žaljenje zbog neugodnosti kroz koje je nedavno prošao pokušavajući pomoći toj posrnuloj firmi i njegovim radnicima.

error: Content is protected !!