Nema sjednice, a brojni nacrti zakona i ugovori stoje u ladicama

Neformiranje komisija ne smije biti izgovor za nesazivanje sjednice, a zbog čega, između ostalog, zastupnici nisu u mogućnosti otvoriti raspravu o apsurdu da tajnik Doma još uvijek nije zakazao sjednicu Istražne komisije o stanju u VSTV-u

Prije točno mjesec dana došlo je do promjene u Zastupničkom domu Parlamentrane skupštine BiH, kada je funkciju predsjedavajućeg preuzeo Denis Zvizdić, a koju je do tada obnašala Borjana Krišto.

Uz privilegije idu i obaveze

Do danas nijedna sjednica nije sazvana. U međuvremenu, čak 30 prijedloga zakona stoji u ladicama i čeka na pokretanje procedure, a na stand by-u su i međunarodni ugovori za koje treba suglasnost kako bi se ratficirali.

Damir Arnaut, zastupnik u ovom Domu, kazao je da su zastupnici uputili brojne inicijative te da činjenica neformiranih komisija ne smije biti izgovor za nesazivanje sjednica.

–  Obveza predsjedavajućeg je da “stvori pretpostavke za potpuno ostvarivanje prava i obavljanje dužnosti zastupnika u okviru nadležnosti Doma” (član 27.(1)j) Poslovnika). Prihvatajući dužnost člana Kolegija, a sada i predsjedavajućeg, osim brojnih prava i privilegija preuzeli ste i navedene obveze. S obzirom da ih ne izvršavate, Dom nije u mogućnosti donositi zakone, uključujući drastično smanjenje otpremnina, olakšavanje naplate alimentacija, ili smanjenja činovničkih opterećenja na kandidate za rad u državnoj službi – poručio je Zvizdiću Arnaut.

Sukob interesa

Među brojnim inicijativama koje čekaju sjednicu, nalazi se i Arnautova kojom bi se Vijeću ministara BiH naložilo da bliske srodnike nositelja pravosudnih funkcija uvede u sukob interesa i onemogući njihovo postavljanje na rukovodeće pozicije u vladinim tijelima, javnim preduzećima i agencijama za privatizaciju.

Ne zaboravimo da zbog nesazivanja sjednica Doma zastupnici nisu u mogućnosti otvoriti raspravu o apsurdu da tajnik Doma još uvijek nije zakazao sjednicu Istražne komisije o stanju u Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH, a čije su formiranje svesrdno pozdravile Veleposlanstvo SAD-a i OSCE.

B.K.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!