Netanyahu želi Izraelu pripojiti dolinu Jordana, naišao na hrpu oštrih kritika

Arapske nacije osudile su plan izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da anektira dio okupirane Zapadne obale, prenose agencije.

Netanyahu je prekjučer objavio plan aneksije doline Jordana, velikog dijela Zapadne obale ako sljedeći tjedan pobijedi na izborima.

Salva kritika

Dužnosnici Jordana, Turske i Saudijske Arabije oštro su kritizirali taj potez, a Arapska liga nazvala ga je “agresijom”.

Palestinski diplomat Saeb Erekat ocijenio je da bi aneksija bila “ratni zločin” i “uništila sve šanse za mir”.

Izrael je okupirao Zapadnu obalu u ratu 1967., a Palestinci nastoje to područje pripojiti budućoj državi. Netanyahu je ranije ustrajao u tome da će Izrael ondje uvijek biti prisutan radi sigurnosnih razloga.

Arapska liga objavila je da bi Netanyahuov plan prekršio međunarodno pravo i “torpedirao” temelje mira.

Visoka palestinska dužnosnica Hanan Ashrawi smatra da Netanyahu “ne uništava samo plan dviju država, nego i sve šanse za mir”. Ministar vanjskih poslova Ayman Safadi nazvao je plan “ozbiljnom eskalacijom” i upozorio da bi “cijelu regiju mogao gurnuti u nasilje”, prenosi Hina.

Šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu opisao je Netanyahuov potez kao “rasistički” i kritizirao izraelskog premijera za “slanje protupravnih i agresivnih poruka” uoči izbora.

Izraelski politički komentatori vide premijerov plan, najavljen u govoru koji se emitirao uživo na vodećim izraelskim televizijskim kanalima, kao pokušaj odvraćanja podrške protivnicima na krajnjoj desnici koji su dugo zagovarali aneksiju židovskih naselja na Zapadnoj obali.

Za Netanyahua je to ‘izraelska istočna granica’

“Danas najavljujem svoju namjeru da se nakon uspostave nove vlade dolina Jordana i sjeverno Mrtvo more stavi pod izraelski suverenitet”, rekao je Netanyahu, nazvavši to područje “izraelskom istočnom granicom”.

Dodao je da će taj potez uslijediti “odmah nakon izbora ako mi vi, građani Izraela, osigurate jasan mandat”.

Oko 65.000 Palestinaca i 11.000 izraelskih doseljenika živi u dolini Jordana i na obali sjevernog Mrtvog mora, pokazuju podaci izraelske skupine za ljudska prava B’Tselem. Glavno palestinsko područje je Jerihon koje broji oko 28 sela i manjih beduinskih zajednica.

IZRAEL NAPAO GAZU

Izraelski zrakoplovi napali su Gazu , nekoliko sati nakon uzbune oglašene zbog raketnoga napada iz Pojasa Gaze tijekom predizbornoga skupa i zbog koje je izraelski premijer Benjamin Netanyahu morao napustiti pozornicu.

Izraelska vojska priopćila je da je u napadu pogođeno 15 meta, uključujući i pogon za proizvodnju oružja, mornarički kompleks kojim se služe militanti te tunele kojima se služi Hamas, prenosi Hina. Zasad nema podataka o mogućim žrtvama.

Nekoliko sati prije toga, tijekom predizbornoga skupa u južnom izraelskom gradu Ashdodu oglašena je uzbuna, a tjelohranitelji su Netanyahua odveli u sklonište.

Netanyahu nije ozlijeđen te je nekoliko minuta poslije toga nastavio govor koji je prenošen uživo na društvenim mrežama.

No, prizor prisilnoga silaska premijera s govornice samo je dodatno potpirio optužbe njegovih političkih protivnika koji tvrde da nije dovoljno učinio u sprječavanju napada na južna područja Izraela. Izraelska vojska priopćila je da su iz Pojasa Gaze ispaljene dvije rakete prema Ashdodu i drugoj luci, Ashkelonu te da ih je presreo proturaketni sustav Željezna kupola. U priopćenju se navodi da su napadi na Gazu odgovor na taj napad za koji još nitko nije preuzeo odgovornost.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!