NEVENKO BARBARIĆ: BROJNI PROJEKTI MIJENJAJU SLIKU GRADA NABOLJE

Gostujući u programu Radija Ljubuški, gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić je govorio o aktualnim infrastrukturnim radovima, početku nove školske godine, ostvarenju proračuna za 2019. i planovima u proračunu za iduću godinu.

Na početku razgovora gradonačelnik je podsjetio kako se u Ljubuškom intenzivno radilo prethodnih godina te da su i u 2019. godini urađeni značajni projekti.

-Posebno bih istaknuo projekt izgradnje vodovoda Veljaci – Vojnići – Dole – Greda – Vodice. Projekt je vrijedan negdje oko milijun i pol maraka i u završnoj je fazi. Trenutno se radi i na asfaltiranju  ceste između Vojnića i Dola, a to će ovih dana biti završeno. Bit će sanirano nekih 1300 metara prometnice, objasnio je Barbarić te dodao kako su ovih dana u tijeku radovi i na vodovodu u PZ Mostarska Vrata.

Uređenje ulica, školskih objekata…

Još jedan važan projekt o kojem je gradonačelnik govorio je izgradnja distributivno – sabirnog centra, koji će, po završetku, biti predan poljoprivrednoj zadruzi „Plodovi zemlje“.

-Radovi su u tijeku. Nadam se da će do iduće proslave Dana Grada objekt biti u cijelosti završen i u funkciji. Od njega uistinu puno očekujemo. Spomenut ću da je Vlada RH donijela odluku o izgradnji sedam takvih centara u Hrvatskoj, kao strateški projekt, a mi to ovdje sami radimo uz pomoć naših prijatelja i prijatelja Ljubuškog, dodao je Barbarić.

Užurbano se radi i na uređenju pojedinih ulica te na Plantaži, na izlazu prema Vitini. Uređuje se dio nogostupa sa šetnicom, rasvjetom, drvoredom, zelenom površinom i ogradom, a paralelno s tim ovih dana će početi radovi i na izgradnji kružnog toka, koji će biti početak buduće zapadne obilaznice. Kružni tok bi, prema procjeni načelnika, trebao biti završen ove godine.  

Spomenuo je kako se i ove godine mnogo radilo po mjesnim zajednicama, a najavio je kako bi uskoro mogla početi i izgradnja trga iza Osnovne škole Marka Marulića. Neki projekti, pak, kasne s realizacijom, kao što je podzemna garaža i rekonstrukcija zgrade Gradske vijećnice.

Kada su u pitanju radovi na školskim objektima, gradonačelnik je kazao kako je Grad Ljubuški ove godine iz proračuna za tu namjenu izdvojio oko pola milijuna maraka.

-Najveća investicija je u našoj Gimnaziji gdje se radi potpuno uređenje prizemlja. Vrijednost investicije je oko 270 tisuća maraka. Rade se podovi, vrata, stropovi, hodnici, nove instalacije, od računalnih i elektro-instalacija do vatrodojava i grijanja. Ravnatelj je uvjeren kako će radovi biti gotovi do početka školske godine.

Proračun

-U Osnovnoj školi Marka Marulića radimo jedan sanitarni čvor, a jedan je završen prije godinu dana. U Osnovnoj školi Ivane Brlić Mažuranić, nakon više od 30 godina, radimo sanaciju sanitarnih čvorova. U školi u Klobuku smo radili preinake postojećeg prostora, kako bi realizirali ideju da nam sva djeca u toj školi idu u jednu smjenu. Dakle, povećali smo broj učionica, naveo je Barbarić.

Što se tiče proračuna, gradonačelnik je rekao kako vjeruje da će i ove godine „prebaciti“ proračun.

-Ove godine proračun je bio postavljen na 10 milijuna i 700 tisuća maraka. Neki tvrde kako je to nerealno, no ja danas mogu izraziti zadovoljstvo da ćemo taj proračun ostvariti i prebaciti, naglasio je. 

Gradonačelnik je spomenuo i to kako su već počeli s planiranjem proračuna za iduću godinu. Kaže kako će proračun biti postavljen realno te će iznositi negdje oko 11 milijuna maraka.

Planirani projekti

Za iduću godinu najavljeni su, između ostalih, sljedeći radovi: uređenje puta prema Metkoviću, uređenje Gradskog groblja, izgradnja sportske dvorane pored postojeće sportske dvorane, a koju bi koristile ljubuške škole, projekt potpune rekonstrukcije Stuba (prostor iza crkve sv. Kate), uređenje istočnog ulaza u grad, rekonstrukcija kanala Klobuk – Vojnići – Šipovača – Veljaci, početak izgradnje vodovoda u Studencima, uređenje infrastrukture na gradskom stadionu Babovac…

Ljubuški gradonačelnik je nekoliko riječi rekao i o vodopadu Koćuša, odnosno o proširenju puta prema ovoj, za mnoge, nezaobilaznoj turističkoj destinaciji.

-Planirano je da se put prema Koćuši proširi na pet i pol metara s nogostupom i rasvjetom, kako bi se povećala sigurnost sudionika u prometu. Mislim da ćemo uskoro riješiti imovinsko – pravne odnose i krenuti s implementacijom tog projekta, kazao je Barbarić.

Piše: Antonela Marinović Musa

[email protected]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!