NEVIĐENO OSIGURANJE Maserke se vratile na mjesto smrti Kimova polubrata

Dvije žene koje su optužene za ubojstvo Kim Jong-nama, polubrata sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una, dovedene su na aerodrom u Maleziji na kojem je zločin počinjen, piše Guardian, prenosi Jutarnji.hr.

Uz nezapamćenu pratnju policije, vjerojatno u strahu da i njih netko “slučajno” ne pošprica nekom smrtonosnom supstancom, dvije žene stigle su u zračnu luku Kuala Lumpura uz suca, tužitelje, svoje odvjetnike i predstavnike država iz kojih dolaze, Vijetnama i Indonezije. Svrha posjeta bila je da se svim sudionicima u procesu pruži čim bolji uvid u razvoj događaja neposredno prije i nakon napada na Kim Jong-nama.

Optužene žene, Indonežanka Siti Aisyah i Vijetnamka Doan Thi Huong bile su pod neprestanom paskom policajaca, a na sebi su imale neprobojne prsluke i lisice. Na suđenju su obje rekle da se ne smatraju krivima za zločin koji im se stavlja na teret.

Sudac visokog suda Azmi Ariffin posjetio je s njima kiosk na kojem su ove žene navodno pošpricale lice Kim Jong-nama nervnim agensom 13. veljače ove godine. Sudac je potom prošao putem kojim je Kim hodao do klinike u zračnoj luci gdje je potražio pomoć nakon napada, a prošao je i putem kojim su se kretale optužene, koje su odmah poslije napada oprale ruke u toaletu i potom se udaljile od mjesta zločina.

Huong i Aisyah jedine su optužene za drsko ubojstvo Kim Jong-nama koji je godinama živio u egzilu, zapravo u bijegu od svojeg polubrata i njegove vladajuće svite. Obrana tvrdi da su sjevernokorejski agenti prevarili optužene, uvjeravajući ih da će počiniti tek bezazlenu spačku na račun Kim Jong-nama za neku tv-emisiju.

Malezija nikada nije direktno optužila Sjevernu Koreju za organiziranje ubojstva, ali obavještajne agencije Južne Koreje tvrde da je to bila kulminacija petogodišnjeg nastojanja Kim Jong-una da ubije polubrata kojeg nikada u životu nije susreo, ali kojeg je i dalje shvaćao kao prijetnju svojoj vlasti.

error: Content is protected !!