#NeVjerujNaPrvu: Najsnažniji alat za prepoznavanje lažnih vijesti je zdrav razum

U Mostaru je u petak predstavljena edukativna platforma o problemu dezinformiranja i lažnih vijesti, izrađene u okviru “#NeVjerujNaPrvu”- projekta Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH (EUSR).

Ovaj projekt ima za cilj ukazati na problem fenomena dezinformacija i na digitalne alate koji se koriste za provjeru, verifikaciju i praćenje porijekla medijskih sadržaja, kao i o odgovornosti pojedinaca u sprječavanju širenja tih dezinformacija.

Tim povodom predstavljena je brošura i aplikacije kao alatke za digitalnu provjeru informacija, donosno sadržaja koje, osim medija u današnje vrijeme plasiraju i obično građani.

Naime, svatko može u roku od sat vremena objavit fotografiju ili informaciju kakvu želi, jer zakonom nije regulirana ta oblast.

– Lažne vijesti je teško prepoznati i postoji dosta online alata da se otkriju te vijesti, ali zdrav razum je najsnažniji alat za njihovo otkrivanje-napominje Vuk Vučetić s Filzofskoga fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo.

Po njemu je problem što takve sadržaje preuzimaju profesionalni mediji, čime se krug širenja dezinformacija značajno širi.  

-Osim toga i političari, kao značajan dio informacija preko svojih društvenih mreža znaju širiti također takve sadržaje pa je opasnost višestruka –dodaje Vučetić.

Najčešći motivi za širenje dezinformacija su politički, komercijalni ili radi stjecanja popularnosti.

Vučetić smatra kako se građani trebaju obrazovati u tom smislu te da su ovakve vrste edukacija za njih jako važne.

-To ne znači da treba stvoriti paranoju od medija i ne vjerovati im, nego treba biti medijski mudar i propitivati sadržaje – objašnjava on.

U tom smislu napominje kako portal raskrinkavanje.ba, uz ostalo služi za otkrivanje dezinformacija, odnosno najzastupljenijih clickbaitova ili fake newsa koji uglavnom prikazuju senzacionalističke naslove koji ne odgovaraju sadržaju.

Portal raskrikavanje.ba naime pronalazi lažne vijesti  i pretražuju medijske objave po prijavama koje stižu i od samih čitatelja.

-Pokrenuli smo ovaj projekt iz razloga što većina nas građana podcjenjuje fenomen dezinformiranja i uopće postojanje tih lažnih vijesti, te time pokušali važnost te teme dovesti na javni dnevni red- objasnio je menadžer spomenutog projekta Igor Stojanović.

Po njegovim riječima, prije nego povjerujemo u neke informacije i podijelimo ih svojim prijeteljima preko društvenih mreža,  treba da razmislimo i dva puta.

One thought on “#NeVjerujNaPrvu: Najsnažniji alat za prepoznavanje lažnih vijesti je zdrav razum

  • kolovoz 17, 2019 at 7:39 pm
    Permalink

    Google sada plaća 17.000 do 22.000 USD mjesečno za rad putem interneta od kuće. Pridružio sam se ovom poslu pre 2 meseca i zaradio 20544 $ u prvom mesecu ovog posla. Mogu reći da se moj život potpuno promijenio na bolje!

    Pogledaj šta ja radim ………WebJob33.Com

    Reply

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

error: Content is protected !!