Ni Prosinečki nije bio dovoljno dobar? A da možda ekipa jednostavno nije ograničena?

Kao i uvijek kada se biraju novi izbornici, a posebno kod nas, javnost je bila podijeljena kada je izabran Robert Prosinečki. Sada, kada je otišao  – ponovno je skoro pa do kraja ujedinjena. Drvlje i kamenje ponovno je u modi, a malo se tko zapitao da možda slučajno problem nije negdje unutra?
Osamnaest utakmica. Toliko je potrajao Robert Prosinečki koji je iza sebe za tako kratak period proveden na klupi ostavio zapravo dosta – sa Zmajevima je izborio doigravanje Lige nacija i to jedno vrijeme jahao na valu odobravanja u jednoj sjajnoj atmosferi iz koje je proizišao izjednačen rekord Safeta Sušića od devet mečeva bez poraza. Što se onda dogodilo?

Uvijek je netko drugi kriv

Ukratko. Dogodila se Armenija. Kao što se Sušiću 2014. dogodio Cipar, kao što se Baždareviću dogodio Cipar – tri godine kasnije. Svako malo Zmajevi trehnu svom težinom o pod, kao teškaš pogođen u staklenu bradu i uvijek je netko drugi kriv – nije on. Jer njemu se to dogodilo slučajno. Možda je nešto loše pojeo, il ga je maser krivo stisnuo za vrat. Ovog puta, kriv je Robert Prosinečki. Zapravo on i jest kriv, jer izbornik službeno po ugovoru mora preuzeti odgovornost za rezultate i izostanak istih, ali znate o čemu govorimo – nije baš on kriv što su Džeko i društvo dopustili Mkhitaryanu i društvu da im ubace četiri komada. Nije on igrao. E upravo ova konstatacija daje nam možda odgovor na pitanje – kako se svako malo dogode Cipar i Armenija. Prosinečki na odlasku nije znao odgovor, ili ga je politički korektno zadržao za sebe.
– Ja kad sam dolazio, mislio sam da ćemo otići na EP. Nismo uspjeli o tome, tako da podnosim ostavku i dajem priliku nekom drugom. Nasljednik će imati dosta vremena da pripremi ekipu za Ligu nacija, rekao je.


Pare, pare pokreću svijet…

Je li Robi iz čiste kurtoazije rekao kako i dalje smatra da BiH ima kvalitetu? Je li to učinio jer je profesionalac? Ili stvarno vjeruje da su Džeko i društvo tako dobri? Upravo je taj Džeko, iz Miralema Pjanića i Seada Kolašinca, jedan od rijetkih u timu koji se kvalitetom može nositi s europskom nogometnom kremom, a neki će i to dovesti u pitanje…, mada će pretjerati ako zavru u tom smjeru. Ali istina je zaista tu negdje. BiH po Transfermarktu vrijedi 160 milijuna eura, od čega je Pjanićevih 70, Kolašinčevih 20, Džeko vrijedi 14, Višća 12, nitko više ni 10. Znači vlada nerazmjer, a tako BiH počesto i igra, bez nekog koncepta, kao da se igrači nisu sreli. Ali opet, eto ta Armenija ne vrijedi ni 40 milijuna pa im je zabila četiri komada. Kako? E to je to nešto unutra što ne valja, zbog čega je Prosinečki po povratku u Sarajevo izjavio da je dosad mislio ‘da je nemoguće da se s ovim igračima ne ode na Europsko prvenstvo’.

‘Gajio nevjerojatan optimizam’

Jedna od ključnih riječi ovdje je balans. A njega u timu BiH nedostaje. U velikim količinama. BiH je solidna prema naprijed jer ima Džeku, ali kad ga nema – to je nešto drugo. Druga ekipa. Slično je i kad ne igra Pjanić, s tim da veza još više trpi bez njega, nego napad bez Džeke. Prečesto je to, mada ne u mjeri kao nekad prije, improvizacija, prečesto se istakne ona da nisu pokazali kvalitetu koju imaju. Pretjeruje li se? Jer u toliko utakmica (šest kola) u jednom relativno kratkom roku ostvariti samo dvije pobjede, a izgubiti od Finske, ne dobiti Grčku kući koju je Armenija dobila na strani, pa izgubiti od Armenije u Erevanu…, Slučajno? Je li slučajno Lihtenštajn do 80. minute na Bilinom polju gubio samo 0:1 i držao utakmicu u neizvjesnosti? Je li slučajno da je Prosinečki na odlasku spomenuo motivaciju?
– Gajio sam nevjerojatan optimizam, dao sam sve što sam mogao. Smatram da smo velika ekipa, ali očigledno da nešto nije u redu, čim nisam mogao ekipu dovoljno spremiti i motivirati, rekao je Robi na odlasku i vjerojatno sumirao što sve ne valja sa Zmajevima.
Ispada da su eto kvalitetni, ali nespremni i nemotivirani. To su veliki, veliki problemi za bilo koga tko se uhvati vrućeg, možda i trulog krumpira…, a od kojeg mnogi očekuju jako ukusnu pitu.


NS BiH danas može samo potvrditi ostavku

Izvršni odbor Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine danas će u 15 sati održati izvanrednu sjednicu po pitanju ostavke Prosinečkog, a na pitanje može li ona nešto promijeniti Robi je rekao: ‘Ne vjerujem. Imao sam velike ambicije, nismo to ostvarili, tako da je to glavni razlog moje odluke. Još ne znamo kako ćemo igrati Ligu nacija i s kim. Momci su radili dobro, bilo je tu i mojih grešaka. Ne mogu vjerovati da nas Armenija onako pobijedi. Svi ostali rezultati su nam išli na ruku.’

Piše: Slaven Nikšić
[email protected]


error: Content is protected !!