Nije prihvaćeno izvješće o radu BHRT-a

Ovim potezom postalo je jasno kako je kriza u kojoj se nalazi BHRT dobila potrebnu pozornost najvišeg zakonodavnog tijela u državi te stoga ne iznenađuje što su brojni izaslanici na sjednici komentirali trenutnu situaciju, ali i predlagali rješenja za izlazak iz krize

Dom naroda Parlamenta BiH jučer nakon opsežne rasprave nije prihvatio izvješće o radu i poslovanju BHRT-a za 2016. godinu, izvješće o realiziranju programskih planova za 2016. BHT1, BH Radija 1, Glazbene produkcije BHRT-a i Portala BHRT-a za 2016.

Također, izaslanici većinom glasova nisu primili k znanju programske planove BHT1, BH Radija 1, BHT1, Multimedije i Glazbene produkcije BHRT-a za 2017. Ovim potezom postalo je jasno kako je kriza u kojoj se nalazi BHRT dobila potrebnu pozornost najvišeg zakonodavnog tijela u državi te stoga ne iznenađuje što su brojni izaslanici na sjednici komentirali trenutnu situaciju, ali i predlagali rješenja za izlazak iz krize.

U tom kontekstu treba naglasiti kako je potvrđeno da će se uskoro na Domu naroda naći Prijedlog zakona o javnom RTV sustavu kojeg je izradio Hrvatski narodni sabor, a koji donosi cjelovito rješenje ustroja i funkcioniranja javnog servisa uz osiguranje financijske stabilnosti uz nadogradnju na način da se uvažavaju Ustavom zajamčena prava na informiranje na vlastitom jeziku. Drugim riječima predloženim rješenjem i Hrvati bi dobili mogućnosti koja im po Ustavu pripada, dok bi s druge strane bila osigurana i više puta najavljena afirmacija multinacionalnog, multireligijskog i multikulturalnog karaktera BiH.

Uskoro u proceduri

Predsjedatelj Doma naroda Bariša Čolak kazao nam je ranije kako se očekuje da Prijedlog zakona o RTV sustavu uskoro bude upućen u parlamentarnu proceduru, a nakon što isti prođe faze u povjerenstvima očekuje se i njegovo stavljanje na dnevni red-i to vjerojatno već na prvoj idućoj sjednici Doma naroda u srpnju.

Jučer je to potvrdio i izaslanik u Klubu Hrvata Mario Karamatić kazavši kako će  predstavnici hrvatskog naroda uskoro inicirati donošenje novog zakona o Javnom RTV servisu u BiH. On je tijekom rasprave o izvješćima BHRT-a upozorio i kako je Javni RTV servis u BiH pred gašenjem

Dom naroda jučer je usvojio izvješće o financijskoj reviziji Radio-televizije BiH za 2015. godinu, dostavljen od Ureda za reviziju institucija BiH, pri čemu su usvojeni i zaključci kojima se, između ostalog, traži od rukovodstva BHRT-a da u roku od 30 dana izvijesti Povjerenstvo za financije i proračun Doma naroda Parlamenta BiH o planiranim aktivnostima na realizaciji preporuka iz izvješća te u roku od šest mjeseci o poduzetim aktivnostima na realizaciji preporuka, te da o poduzetim aktivnostima upoznaju i Ured za reviziju institucija BiH.

Produžen rok

Izaslanici su na sjednici podržali principe Prijedloga zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kao i Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o radu u institucijama BiH. Ovim zakonskim rješenjima predviđeno je ukidanje prava na isplatu jubilarne nagrade za izabrane i imenovane dužnosnike u državnim institucijama. Pritom, od Vijeća ministara se traži da dostavi amandman u kojem će se taksativno nabrojati osobe na koje se odnose spomenuta zakonska rješenja.

Nakon ove sjednice BiH je korak bliže za produženje roka do kojeg se mogu uzgajati životinje u svrhu proizvodnje krzna. Naime, izaslanici su podržali principe Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zaštiti dobrobiti životinja, kojim se predviđa da će odredba o zabrani uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna stupiti na snagu 2028. godine, umjesto 2018. kako je propisano važećim zakonskim rješenjem.

Inspekcijski nadzor nevladinih organizacija
S druge strane izaslanici su na jučerašnjoj sjednici usvojili zaključak prema kojem se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu treba vratiti na ponovno razmatranje u nadležno povjerenstvo. Prethodno, podsjećamo, povjerenstvo Kolegija nije postiglo suglasnost o ovom zakonskom prijedlogu.

Istodobno, Dom naroda je podržao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi u prvom čitanju, a prema ovom zakonskom rješenju Upravnoj inspekciji se omogućuje da, uz neposredni, može vršiti i posredni inspekcijski nadzor uvidom u dokumentaciju za više od 2.200 nevladinih organizacija upisanih u Registar Ministarstva pravde BiH.  Također, osigurava se sistemska primjena Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, te se na tri mjeseca ograničava tehnički mandat i imenovanje vršitelja dužnosti, uz mogućnost produženja za još tri mjeseca samo u naročito opravdanim slučajevima.

Nedolazak ministara i cijena sjednice

Predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda Sredoje Nović jučer se pak osvrnuo na nedolazak ministara i zamjenika ministara na sjednicu ovog Doma, kritiziravši takvo ponašanje i kazavši kako je nevjerojatno i sramno da se od 18 članova Vijeća ministara pojave samo jedan zamjenik ministra i tajnik ministarstva. Pritom je naveo i kako organiziranje jedne sjednice Doma naroda košta oko 290-300.000 maraka.

Tužbe

Dom naroda prihvatio je i informaciju o pokrenutim arbitražnim postupcima protiv BiH i njenih institucija, koju je dostavilo Pravobraniteljstvo BiH.

Prema ovoj informaciji protiv BiH i institucija vodi se arbitražni postupak pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu

po tužbi/zahtjevu  Elektrogospodarstva Slovenije-Razvoj in inženjering” protiv Bosne i Hercegovine u vrijednosti 1.359.645.000,00 KM. Tu je i  arbitražni postupak pred istim centrom  u pravnoj stvari tužioca na čelu sa Viaductom iz Slovenije u vrijednosti cc 102.000.000,00 maraka. Također, pred Stalnim arbitražnim sudom u Haagu vodi se arbitražni postupak u pravnoj stvari tužitelja Strabag AG protiv Ministarstva komunikacija i prometa BiH, a visina spora je 642.263,60 eura.

 

Piše: D. Pušić, [email protected]

 

 

 

 

error: Content is protected !!